Журналисти в Еквадор са станали обект на нападения с взривни устройства, изпратени по пощата и маскирани като пликове с писма. Водещ в една от редакциите е бил ранен, когато е отворил писмото бомба, съобщи Би Би Си. 

По думите му взривното устройство е изглеждало на USB устройство. Журналистът го е включил в компютъра си и то се е взривило.

Писмо бомба в журналистическа редакция в Еквадор
Снимка: Twitter/Policía Ecuador

Не са назовани конкретните новинарски издания, които са били обект на атаката. Писмата обаче са били изпратени на поне пет различни организации в Еквадор. Министърът на вътрешните работи Хуан Сапата заяви, че всички устройства са били изпратени от един и същи град. Три от тях са били изпратени до медии в Гуаякил, а две - до столицата Кито.

Главният прокурор на Еквадор потвърди, че е започнало разследване за тероризъм. Полицията е извършила детонация на едно от устройствата, изпратени до TC Television. Ръководителят на криминалистичната служба на Еквадор заяви, че те са съдържали експлозиви от „военен тип“. 

В останалите редакции писмата бомби не са се взривили или не са били отворени. Правителството осъди нападенията, като определи свободата на изразяване като „право, което трябва да се зачита“. В Еквадор се наблюдава увеличение на насилието, което според президента Гилермо Ласо е резултат от конкуренцията между бандите за трафик на наркотици за територия и контрол.