Писмо бомба избухна в украинското посолство в Мадрид. При експлозията е леко пострадал един служител, който е обработвал писмото, съобщи испанското вътрешно министерство, цитирано от Си Ен Ен. 

Бомба в украинското посолство в Мадрид
Снимка: Reuters

Служителят има наранявания само на един пръст на ръката и сам е отишъл до близката болница.

Писмото е изпратено с обикновена поща и не е било сканирано.

От полицията твърдят, че е твърде рано да се каже дали експлозията е станала, когато служителят на посолството се е опитал да отвори плика, или просто го е преместил.

Животът на пострадалия не е в опасност, съобщи Олег Николенко, говорител на украинския министър на външните работи. 

Николенко описа длъжността на служителя като "комендант". Той заяви, че никой друг не е пострадал и че във всяко украинско посолство е засилена охраната.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба е издал спешни инструкции за засилване на охраната във всички украински посолства в чужбина. 

Бомба в украинското посолство в Мадрид
Снимка: Reuters

"Който и да стои зад тази експлозия, няма да успее да сплаши украинските дипломати или да спре ежедневната им работа за укрепване на Украйна и за противодействие на руската агресия", цитира Николенко думите на Кулеба.

Досега никой не е поел отговорност за инцидента. От посолството засега отказват коментар, а испанската полиция води разследване.