Испанската полиция разследва трето взривно устройство, скрито в плик, изпратен до сателитен център на ЕС, разположен във военновъздушна база в Торехон де Ардос, край Мадрид, съобщи министерството на отбраната в четвъртък, цитирано от Ройтерс.

Механизмът е открит след сканиране на плика с рентген. Сателитният център събира информация от устройства за космическо разузнаване. Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел описа през септември подобни системи като "очите на Европа".

Испания е засилила сигурността на обществени и дипломатически сгради.

Властите в Мадрид съобщиха, че "плик с пиротехнически материали" е бил адресиран до премиера Педро Санчес. Той е получен на 24 ноември и обезвреден от екипа му по сигурността. То е било подобно на предишните два пакета.

В сряда две писма бомби бяха адресирани до украинското посолство в Мадрид и до склад на оръжия "Инсталаза" в Сарагоса, Североизточна Испания, съобщи полицията. Оръжейният завод произвежда гранатомети, предназначени за Украйна.

Зам.-вътрешният министър Рафаел Перес съобщи в четвъртък, че пиковете с механизъм за бомба са били общо пет - три от тях до правителствени институции. Първоначалните данни показват, че те са изпратени от Испания.