Няма и не е имало опасност за населението у нас от замърсяването на въздуха с радиоактивни частици от Русия. Това е категоричното мнение на учените от Българската академия на науките (БАН) и Министерството на здравеопазването (МЗ).

Становището е по повод потвърденото от Русия радиоактивно замърсяване на части от територията ѝ в края на септември и началото на октомври, като метеорологичната служба в страната съобщи, че е възможно радиоактивни частици от Южен Урал да са достигнали и Европа.

Замърсяването

В началото на октомври уредите на БАН във Варна отчитат повишени количества на радиоактивния рутений 106. Бета активността е няколко пъти по-висока в сравнение с предходни години. Повишение в стойностите се забелязва още в София и Плевен.

Снимка: bTV

Тогава и редица европейски агенции сигнализират за завишени количества на рутений 106 във въздуха. Според германската агенция за ядрена защита източникът на замърсяване се намира в Южен Урал. Същото заключение правят и колегите им от Франция. Руснаците обаче наричат тези твърдения несъстоятелни.

Снимка: bTV

До тази нощ, когато потвърждават за радиоактивното замърсяване и евентуалното му достигане на Европа.

Има ли риск

И тогава, и сега учените от БАН успокояват, че риск за здравето ни няма.

„Със сигурност няма реална опасност“, увери Благородка Велева, ядрен физик в НИМХ-БАН. Тя призова към здравия разум: „Попитайте, поинтересувайте се! Радиацията не е нещо, което може да се скрие“.

От Министерството на здравеопазването са категорични, че данните на екоагенцията също не са притеснителни:

Снимка: bTV

Какво е рутеният

Рутеният се използва най-вече за медицински цели при лечението на тумори.

Откъде идва

Вероятно изпускането на радиоактивния изотоп е станало от територията на руското ядрено предприятие „Маяк“.

Изключено е инцидентът да е станал в ядрена инсталация, обяснява ядреният експерт Георги Касчиев. „В атмосферата биха се появили цял букет от радиоактивни изотопи, това много лесно може да се засече. Не можем да знаем какво се е случило, но по-скоро говори, че е станал инцидент в лабораторията, там, където се пакетира“, казва той.

Снимка: bTV

През 1957 г. в комплекса „Маяк“ се случва една от най-големите ядрени катастрофи на планетата. По-голямо радиоактивно замърсяване е регистрирано само след Чернобил и Фукушима.

А защо близо два месеца Русия мълча и дори отричаше за наличието на този инцидент? Засега въпросът остава без отговор.

Вижте още във видеото: