На 25 ноември отбелязваме Международния ден за борба срещу насилието над жени. Почти 90 000 жени са били убити по света през 2022 г., като броят им е рекорден за последните 20 години, обобщава доклад на ООН.

Според документа 55% от всички убийства на жени по света са извършени от членове на семейството или интимни партньори. Това означава, че средно на ден са убивани по 133 жени или момичета и то в собствените им домове.

У нас от началото на годината са убити повече от 20 жени. Регистрираните сигнали за домашно насилие пък са 1359. Днешният Международен ден срещу насилието над жени се отбелязва с шествия и протести в няколко града в България.

От МВР съобщават, че тази година е рекордна по брой подадени сигнали за домашно насилие в България – с 81% повече от миналата. Повече са и образуваните досъдебни производства, както и издадените ограничителни заповеди.

За поредна година шествията и протестите, които се провеждат в София, Пловдив, Варна и Велико Търново преминават под надслов „Нито една повече“.

Протестиращите настояват за повече кризисни центрове, както и по-сурови наказания за насилниците.

По материала работиха Владислава Тричкова и Мариана Трифонова.