Търговия, бизнес, култура и политика -  „bTV разказва“ за новия път на коприната. Това е най-скъпият и най-глобален план за развитие в цялата човешка история.

За мястото на Балканите и отношенията между България и Китай, гледайте разказа на Радиана Божикова и Добромир Иванов във филма „Нинбо: Китайският портал към Балканите“.

За да създадем по-тесни икономически връзки, да задълбочим сътрудничеството и да разширим развитието в евроазиатския регион, трябва да възприемем новаторски подход и съвместно да изградим икономически пояс по Пътя на коприната.

Това ще бъде голямо начинание, от което ще се възползват народите на всички страни по маршрута.

„На първо място „Един пояс – един път“ стимулира икономическия растеж на страните по линията на инициативата. На второ - Китай разполага с един огромен пазар от 1,4 млрд. души, 400 млн. от които са средна класа, който е отворен за внос на продукти от тези страни. И на трето - инфраструктурата в много от тези държави е значително подобрена благодарение на тази инициатива“, обяснява Сю Сямин, зам.-директор на Института на морския път на коприната.

Стотици милиарди инвестиции в строежа на нова инфраструктура, железопътни линии, тунели, мостове в над 150 страни по света. Проект като никой друг. Това е най-значимата инвестиционна стратегия в историята на света за икономически растеж и политическо влияние.

Гледайте филма „Нинбо: Китайският портал към Балканите“ днес в 16 часа по bTV.