99 хиляди литра питейна вода е осигурено за гражданите на община Своге, каза на брифинг в Министерския съвет главен комисар Николай Николов, директор ГД "ПБЗН". 

От вчера са засегнати няколко рибарника. Около 40 тона риба трябва да бъде унищожена по подходящия начин, за да няма последствия. С това се е заело Министерството на околната среда и водите и БАБХ, добави той. 

На 15 места в Своге се раздава вода. Това са незабавните мерки, които са предприети, каза Николов. 

Той обясни, че все още не е ясна причината за безводието. 

"Под върха “Петрохан” има голямо водохващане, което отиваше към езерото за осигуряване на питейна вода на Община Берковица. Тази т.н. изчезнала река Студена, не е напълно изчезнала, но е с много малък дебит. Реката свършва в нищото, потъва в земята и след няколко десетки километра излиза в Искрец. Това не се случва за първи път. В края на 70-те години е имало подобен случай. Според очевидци за 72 часа водата се е възстановила. За съжаление, към момента водата все още не се е възстановила. Затова увеличихме прихода към река Студена с между 30-40 литра в секунда. Пренасочват се всички водни количества към водохващането в Искрец", добави Николов.