Второ денонощие в Своге и близките села няма вода. Причината - внезапното пресъхване на река Искрецка. Бедственото положение остава в сила. 

Към този момент водоноската за питейна вода е отишла да зарежда и хората могат да си наливат вода от тази за битови нужди. Отпускат се количества вода и от държавния резерв. 

От общината раздават минерална вода на хората. На зова за помощ са откликнали десетки бутилиращи компании, както и общини. 

Специалистите и днес продължават да обхождат района на пресъхналия извор и на пресъхналата река Искрецка. 

Твърденията на хидрогеолозите са, че най-вероятните причини за изчезналата вода са, че след земетресение се е получило разместване на земните пластове или има разрушена стена, или галерия, в следствие на която се е получило запушване.

Надеждите са, ако има запушване то то да е временно и водата да избие отново. 

“Положението е трагично, водата изчезна за два часа онзи ден, извор, който поддържаше дебит от 300 л/сек. падна до 15-20 л/сек., надяваме се да дойде сама, безсилни сме, очакваме помощ от всички отговорни органи”, каза кметът на село Искрец Радослав Янчев.

“Необходими са на първо място енергични усилия, за да осигурим вода за пиене, за битови нужди, резервни варианти за допълнително сондиране вече има два такива подготвени. Населението да бъде спокойно, че има кой да се грижи за тях, ще решим нещата. Кога, не мога да се ангажирам”, каза главен комисар Николай Николов, директор ГД "ПБЗН". 

Експерти да се качили на “Петрохан”, за да се види дали може от деривацията към каскадата от ВЕЦ-овете да се върне вода към река Искрецка и ако може да се отпуши така запушения извор.