За няколко часа служебният министър на икономиката Никола Стоянов е потвърдил всичките 255 чакащи разрешения за внос и износ на военна продукция към и от България.

Това обяви за bTV самият той и уточни, че разрешенията са били забавени с повече от месец и половина при предходния министър Корнелия Нинова.

По-голямата част от сделките са за боеприпаси за малки оръжия, но и  mротивотанкови безоткатни системи, ракети за военни самолети и от наземни установки, неуправляеми въздушни ракети, противотанкови мини. 

Нинова остава на позицията, че е постъпила правилно. 

Още от сблъсъците по оръжейни въпроси между старата и новата власт вижте в репортажа на Марин Николов. 

По правило одобрението на исканията за внос и износ на оръжие става най-напред от група експерти. След това министърът на икономиката свиква Комисията за износ на оръжие и там се взема крайно решение. Свикана днес комисия е одобрила доставките.

- Бившият министър каза, че е забавила, т.е. на практика си призна, че не е спазила закона в 30-дневен срок да разгледа тези преписки. Първата ми работа беше да извикам експертите от комисията, да ги попитам проблем ли имаше, защо не сте били готови - те потвърдиха, че всичко е било готово, но по нейни указания комисията не се е състояла, каза Никола Стоянов, служебен министър на икономиката и индустрията. 

- За износ на какво и за къде са разрешенията?

- Предимно става дума за боеприпаси. За различни държави в Африка, Европа, част са и за Полша. Най-голямата част са за Полша.

От пресцентъра на БСП отговориха, че лидерът им Корнелия Нинова остава на позицията си от миналата седмица. Тогава тя посрещна критиките с думите "Защо си с шапка, защо си без шапка?". 

Тя обясни, че не е свиквала комисията за износ на оръжие, за да не бъде обвинена, че непосредствено преди предаването на министерския пост е позволила износ за 1 милиард евро. 

Новият министър се съмнява и в непрозрачни назначения и разплащания в дружества към ведомството при управлението на Нинова. Едно от тях е "Кинтекс", където текат проверка на инспектората и разследване на ДАНС.

„Още миналата седмица, след като получих сигнали от дружествата, повиках изпълнителния директор от ДКК и я помолих, казах, пращам официални указания към вас всички назначения, уволнения и разплащания да спрат, да ми се даде една седмица да се ориентирам в ситуацията. Разбирам, че „Кинтекс“ са продължили разплащанията, дали е така органите ще кажат“, добави Никола Стоянов.

Схемата беше огласена от бившия шеф на "Кинтекс" Александър Михайлов. В ефира на bTV той разказа за плащания на държавното дружество към офшорна фирма в Дубай.