Уволненият преди 2 месеца шеф на "Кинтекс" Александър Михайлов обяви, че за първите 4 месеца от началото на войната в Украйна са изнесени над 4200 тона оръжие с подписа на Корнелия Нинова.

Михайлов изнесе информацията с цел да опровергае твърдението на Нинова, че под управлението й като министър на икономиката не е изпратен нито един патрон за Украйна. 

Нинова на свой ред обвини освободените директори на оръжейните заводи "Кинтекс" и ВМЗ - Сопот в опит за източване на държавата през частна фирма, свързана с бивш заместник-министър от ГЕРБ.

Според справка на бившия оръжеен директор от външното ни министерство - от март до юни включително, полетите с наше оръжие са 60 на брой. Преди да започне войната, от януари до март, няма полети в тази посока, сочи отговорът до бившия шеф на "Кинтекс". 

Той прави извод, че оръжието е било за Украйна тъй като, „летище Жешов е основен логистичен център за оръжейните пратки" през границата на воюващата държава, която е само на 73 км от летището.

През ден по 70 тона българско оръжие е отивало за Украйна.

„Това са 212 тежкотоварни камиона тир, подредени в 4 км един след друг. Оръжието в по-голямата си част е т. нар. бестселъри за войната в Украйна - 122 милиметрови изстрели за самоходна гаубица "Гвоздика" и стационарна гаубица Д-30, 152 милиметрови изстрели за самоходна гаубица "Акация" и стационарна Гаубица Д- 20 и други“, заяви Александър Михайлов.  

Засега бившият министър на икономиката не коментира казаното от Михайлов.

По-рано, в "Тази сутрин" по bTV Корнелия Нинова показа свои писма от февруари до тогавашния премиер Кирил Петков, с които го уведомява за две оръжейни сделки с Египет и Ирак. За представител на сделките от българска страна е предложена частна фирма, в чийто интерес е направен опит да се източат държавните заводи "Кинтекс" и "ВМЗ-Сопот", твърди Нинова.

„Собственик на частната фирма „Бийм“ е бивш зам.-министър от времето ГЕРБ, казва се Манолев. Директорът на „Кинтекс“ е бил в частната му фирма, а сегашният министър на икономиката му е бил подчинен в Министерството по времето на ГЕРБ“, съобщи Корнелия Нинова.

След тези писма тя твърди, че Петков е разрешил да уволни тогавашния си съветник Даниела Везиева, както и шефовете на "Кинтекс" и ВМЗ.

В "Лице в лице" по bTV Везиева коментира.

„Прословутият случай в Египет беше едно международно изложение на оръжейна продукция и делегация, която включваше много хора и фирми. Приемете, че тук не г-н Манолев, а фирма "Бийм" има сериозна позиция на този пазар“, каза Даниела Везиева.

Другият уволнен от Корнелия Нинова оръжеен директор - Никола Стоянов,  беше назначен във вторник от президента начело на Министерството на икономиката.