„Важно е да имаме подкрепа в Народното събрание, която да съответства на целите, приоритетите и програмата, която изпълняваме“, заяви пред журналисти премиерът Николай Денков, който откри учебната година в Националната природо-математическа гимназия в столицата, където самият той е учил.

Има проект за коалиционно споразумение и той е изпратен на партиите за редакция, допълни министър-председателят в отговор на въпрос на bTV.

По думите му за момента има такава подкрепа и се работи по законодателната програма.

„Ако това продължава така и успеем да свършим нашите задачи, не виждам причини за притеснение. Казал съм на министрите ми, че когато вземат важни решения трябва да ги обсъждат с мен. Никой не може да ги командва отвън, те са част от нашия Министерски съвет“, каза още министър-председателят.

Николай Денков поздрави всички ученици, учители и родители по случай първия учебен ден.

„Всички се вълнуваме на 15 септември. Това си е национален празник, без да е обявяван за такъв и той носи духа на българското. Вярвайте в себе си и в учителите си. За да успееш, трябва да се учиш да сполучиш“, посочи премиерът.

Акад. Николай Денков е бил ученик от първия випуск на акад. Любомир Чакалов в София.

Денков каза, че тази година е имало повече пари за образование, както и миналата и по-миналата година, както ще бъде и през следващата година. Освен повишените заплати на учителите, има две нови програми, свързани с построяването на нови училищни корпуси и нови физкултурни салони. Задвижваме цялата система със СТЕМ кабинетите, психолозите, дигиталната раница, учебните програми. Всичко това се развива, няма значение кой е министър, допълни премиерът.

Денков откри новата учебна година и в пловдивското село Караджово в ОУ „Васил Левски“.