Николай Денков ще е кандидатът за премиер на „Продължаваме промяната“ (ПП), научи bTV от свои източници в партията. От формацията ще предложат кабинет на малцинството с „Демократична България“ (ДБ), като в проектокабинета им ще има кадри и на ПП, и на ДБ.

След като кабинетът „Габровски“ беше отхвърлен от Народното събрание, предстои връчването на втория мандат на „Продължаваме промяната“. Втората по големина политическа сила обяви, че ще предложи кабинет на малцинството заедно с „Демократична България“.

„Ние ще вземем мандата. Дали ще го върнем изпълнен зависи до голяма степен от разговорите с останалите пол сили. Съвсем скоро ще обявим нашия кандидат за премиер, необходимо е да има известно отдръпване на ключови политически водачи, за да е по-лесно да постигнем политическо разбирателство в парламента“, коментира в „Тази сутрин“ депутатът от ПП Даниел Лорер.

„Трябва да се търси такъв кабинет, който да е извън кръга на политическите сили, които ще застанат зад него, защото това очевидно аритметично не може да бъде достатъчно. Ние ще трябва да се постараем да сглобим един отбор, който да бъде малко извън най-острите конфронтации и разделителни линии. Ако ги пренесем върху кабинета, той няма да бъде избран“, допълни съпредседателят на „Демократична БългарияХристо Иванов.

От БСП определиха плана за кабинет на малцинството като „несериозен“.

„Няма как със 70 народни представители да очакваш да постигнеш устойчивост. Това е несериозно. Аз така разбирам заявките за правителство на малцинството – само от ПП и ДБ. Няма как да не ни смущава и предварително дадената заявка, че това ще бъде правителство на малцинството, което изключва всякаква друга възможност за участие“, подчерта Атанас Зафиров от БСП.

Относно връчването на втория мандат Румен Радев обясни, че щом първата политическа сила е получила допълнително време за преговори, редно и втората да получи такова.