„Ще трябва да се постараем да сглобим отбор извън най-острите политически конфронтации", коментира в "Тази сутрин" председателят на „Демократична БългарияХристо Иванов.

„Трябва да се търси такъв кабинет, който да е извън кръга на политическите сили, които ще застанат зад него, защото това очевидно аритметично не може да бъде достатъчно. Ние ще трябва да се постараем да сглобим един отбор, който да бъде малко извън най-острите конфронтации и разделителни линии. Ако ги пренесем върху кабинета, той няма да бъде избран“, смята Иванов.

Той коментира, че лидерите трябва да останат в парламента.

„Там, от една страна, трябва да остане конфронтацията. От друга - ще трябва ние да поемем отговорността да търсим, въпреки конфронтацията, някакви допирни точки и то на ежедневна база. При липсата на стабилно мнозинство се видя, че отиването в другата крайност, при която хора, които нямат политически опит, влизат с летящ старт на най-високото ниво. Те има своите позитиви, защото те са очакването за освежаване, но същевременно създава определени проблеми“, каза още Христо Иванов.

Той заяви, че имат политическа отговорност да търсят формула за кабинет и че водят разговори от самото начало.

Според него трябва да се разговаря с всички системи отговорни политически сили, които „не поставят под съмнение евроатлантическата ориентация“.