Приемаме гората като даденост, правим по-голям от необходимото дърбодобив и вероятно това ще покажат експертните проверки на фирмите. Това коментира пред bTV Никола Рахнев от инициативата Gorata. bg, който организира акция в наводнените села, в която се включиха стотици.

“Eдин служител на такава фирма каза, че често пъти разрешените за отсичане са им 20%, а те добиват по някога 50, 60 дори 80% вършината. Това са клоните, които остават, а трябва да се почистят. Много често вършината била изхвърлена в деретата, защото чисто икономически така било по-евтино и изгодно. Така че трябва да спрем да гледаме на гората като на източник само на дървесина и като на стопанско единица. Трябва да погледнем на гората като възможност за превенция и за опазване на хората“, смята той.

Рахнев обясни, че по-абсурдно е че проверките се случват след бедствието.

„Дори самият министър на земеделието каза, че са открити нарушения при предварителната проверка, а проверката тепърва влиза в интензивната си фаза утре или в други ден. Така че това заключение е такова, каквото е. Аз разговарях с хората,  бях на място, видях какво се случва. Хората нямаха никакъв мотив да ме лъжат, така че аз вярвам на хората, с които говорих. За съжаление всички тези проверки се случват едва след като се случи подобно бедствие“, коментира той.