Нешка Робева има нова мисия – спасяването на клуба по художествена гимнастика „Левски“.

В момента държавната издръжка не достига за покриване на разходите на залата на Герена, а още преди зимата да е дошла, момичетата мръзнат на тренировките. Затова Робева поставя поредния си спектакъл, този път – с благотворителна цел. Той се казва „Няма такова шоу“ и се ползва с подкрепата на Лили Иванова, Васко Василев и певицата Деси Добрева, които ще участват по един или друг начин. Премиерата е в София на 11 декември, в зала 1 на НДК.

Много бих искала да напълним залите, за да осигурим човешки услови за работа на децата, каза Робева в интервю за водещите на „Тази неделя“.

Снимка: bTV

„Най-хубавото е, че знам, че хората ми вярват и наистина до стотинка тези пари ще бъдат оползотворени за децата“, посочи тя.

Всъщност Робева не започва с художествена гимнастика, а с балет – в трети клас. В четвърти минава и през спортната гимнастика.

Желанието ѝ е било да влезе в Балетното училище. Приемат я в паралелка с профил народни танци. Така постепенно открива красотата на традиционните музика, песни, танци, поезия.

В залата за художествена гимнастика влиза... заради момче. „След като завърших Хореографското, бях разпределена в Кюстендил. След разпределението можех да се върна в Русе, но не можех да остана в София. И тъй като преди това бях спортувала, а моят приятел беше студент във ВИФ – боксьор, решихме двамата да възстановя уменията си в спорта, да кандидатствам във Висшия институт за физкултура и спорт в секцията по спортна гимнастика. Тогава един от зам.-началниците каза: „Абе, момиче, ти идваш от Балетното училище, играеш и народни танци, играла си спортна гимнастика, но тя в момента е много трудна... Защо не се обадиш на Жулиета Шишманова, ние току-що открихме секция по художествена гимнастика. Постепенно, постепенно, след година и половина имах медал от световно първенство. Те тогава тренираха по два часа, аз тренирах по осем“.

Според Робева не всяко дете може да стане спортист, защото не всяко иска, но всяко, което иска много, което е работоспособно, което е интелигентно – може. Трябва да имаш едно качество – толкова много да обичаш това, което вършиш, че да си готов на всичко, за да се развиваш, вярва Робева.

За нея най-голямото разочарование е, че хората повече се водят от страстта си, отколкото от разума. Макар да признава, че и тя го прави.

По думите ѝ тя отдавна не е толкова взискателна – нито към себе си, нито към другите, за колкото я мислят всички. „Просто, ако човек няма никаква способност, поне отчасти да се приспособи, той загива“.

Тя сподели и че е била лоша майка, както и че животът ѝ е по-различен от този на повечето жени, но в никакъв случай не е „за“ дивата еманципация.

„Имам два брака и два развода. И в двата случая го отдавам на това, че просто не съм човек за семейство“, посочи тя.

За справянето с разочарованията Робева има специална техника – „Поемате дълбоко въздух, задържате го, затваряте очи, казвате си: „Всяко чудо – за три дни“ и продължавате“.

Вижте във видеото какво още каза Радева за Илияна Раева, политиката и баба Ванга: