Мъж е ранен при опит да премине нелегално (заедно с друг румънец) на територията на България. Граничните власти са използвали оръжие, защото румънските граждани били на български остров в река Дунав, съобщава новинарският сайт „Зиаре“.

Представители на румънската „Гранична полиция“ съобщават за 49-годишен мъж, прострелян от български граничари по време на възникнал конфликт. Пострадалият е откаран в болница в Букурещ.

Вторият мъж, който е бил с него, е арестуван от българските власти. На него са му повдигнати обвинения за извършени престъпления по Наказателния кодекс. Образувано е досъдебно производство по чл. 279, чл. 270, чл. 235, чл.131 от НК. Материалите по случая са докладвани на прокурор от Районната прокуратура в Плевен.

„На 3 октомври 2024 г, около 18 часа е проведена полицейска операция във връзка с установяване на случай на незаконна сеч от служители на РУ-Никопол и на Регионалната дирекция по горите в района около река Дунав, след като чуват звук от моторен трион. Установявайки визуален контакт с лицата, с които са били вече на близко разстояние, са били дадени ясни и разбираеми разпореждания от служителите, които са били с всички необходими отличителни знаци“, обясняват от МВР.

Допълват, че „румънските граждани не са изпълнили дадените им разпореждания и са осъществили агресивни действия спрямо българските гранични полицаи, насочвайки към тях трион и вила“.

„С цел да бъдат респектирани и да преустановят агресивните действия, застрашаващи живота и здравето им, се е наложило те да произведат над 15 предупредителни изстрела със служебното оръжие“, уточняват още от ведомството.

 

Румънските гранични служби пък посочват от стоя страна, че техните български колеги са ги информирали малко след конфликта и стрелбата за инцидента на границата.

Това е станало с помощта на каруца, която е успяла да мине през зона с ниско ниво на водите, пишат румънските медии, цитирани от БТА.

Двамата мъже са отишли на българския остров с намерението да крадат дървен материал, но били изненадани от българските власти, става ясно от публикацията в новинарския сайт „Зиаре“.

Представителите на прокуратурата в Турну Мъгуреле съобщават, че е образувано наказателно дело за нелегално преминаване на държавна граница. Те уточнават също така, че двете лица са от Турну Мъгуреле и са баща и син.

Министърът на вътрешните работи Атанас Илков вече е разговарял по телефона с румънския си колега – Каталин Предою. Двамата са разменили информация по случая и са изяснили фактическа обстановка и действията на властите от двете страни, съобщават още от МВР. 

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK