Родители са в масово неведение заради поставянето под карантина на цели класове и групи в детските градини. Празнота в нормативната уредба оставя въпроса дали всички родители имат право на болнични заради карантината на децата им.

На този фон почти двойно скочи броят на инфектираните у нас за денонощие. Според официалната информация от 15 септември до този петък, 25 септември, броят на лицата под карантина е скочил почти двойно - ако преди 10 дни те са били 3 400 души, сега са 5 400 души.

Оказва се обаче, че много родители настояват карантината да отпадне, а причината е, че не е ясно дали ще могат да взимат болничен, и ако да - колко пъти, в случай че децата им бъдат поставяни няколко пъти в изолация вкъщи през учебната година.  Това стана ясно в рубриката "Чети етикета" на "Тази сутрин".

Снимка: btvnovinite.bg

Има риск част от болничните листове на родителите, чиито деца са под карантина, да не бъдат платени от НОИ заради празнота в Наредбата за медицинската експертизa. За това сигнализираха в ефира на bTV експерти и лекари.

Според текстовете на наредбата болничен лист се издава "за гледане на дете, посещаващо детско заведение". Не става ясно обаче в тази дефиниция попадат ли и училищата.

Снимка: btvnovinite.bg

"Детски заведения" не са дефинирани, нито в наредбата, нито в Кодекса за социално осигуряване. Не е забелязана тази празнота в закона“, обясни адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

Снимка: btvnovinite.bg

Общопрактикуващият лекар д-р Георги Миндов отбелязва, че заради тази празнота, възможно ли е родителите да не получат изплащане на болничния лист, но това не е по вина на медиците.

В ефира на bTV социалният заместник-министър Адриана Стоименова обясни, че няма да има ощетени родители. По нейните думи „до дни ще бъде дадена дефиниция на детски заведения от колегите юристи и в момента от МЗ работят в тази посока“.

Родителите са и в недоумение по какви правила точно ще гледат децата си вкъщи и колко пъти могат да вземат болнични.

Снимка: btvnovinite.bg

Стоименова разясни, че те могат да ползват „колкото е необходимо, до 90 дни в годината с едно и също основание според Кодекса за социално осигуряване“.

От Министерството на здравеопазването уточняват, че структурите към МВР трябва да следят дали децата спазват задължителната карантина, предписана от регионалните здравни инспекции.

Снимка: btvnovinite.bg

В общата картина на епидемията у нас също се наблюдават тревожни тенденции. 290 са заразените през последното денонощие според Единния информационен портал. Това число е получено при направени близо 4900 PCR теста. 6% са положителни тестове.

Най-много са установени в София и Благоевград, следвани от Пловдив и Стара Загора.6 лица са починали през изминалото денонощие, сред които и 32-годишен мъж с хронично заболяване.

За последните 24 часа 15 медици - от които 7 лекари и 8 медицински сестри, са дали положителни проби.

  • 123 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 12% положителни проби за коронавирус у нас
  • Ще се превърне ли COVID-19 в лек респираторен вирус?
  • МЗ препоръчва втори бустер от ваксините срещу COVID-19
  • 320 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Новите случаи на коронавирус у нас за 310
  • 381 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 121 нови случая на COVID-19 у нас
  • На прага ли сме на лятна COVID вълна?
  • Новите случаи на COVID-19 у нас са 208


За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!