Рубриката „Чети етикета“ дава думата на експерти и представители на институции, за да отговори на въпроса: „Какви са правата ни като родители в случай на принудителна карантина за децата заради пандемията от COVID-19?“. 

По информация от регионалните управления на образованието от началото на учебната година до днес 81 ученици и деца, посещавали училище или детска градина, са с положителни проби за COVID 19. Това е 0,01% от всички деца в учебни и детски заведения. Педагогическите специалисти с установена положителна проба са 70 или 0,07%.

Снимка: btvnovinite.bg

Карантинираните, които са имали контакт с болен ученик, учител или близък - 104. Временно е преустановен учебният процес поради карантина на образователните институции в страната за 127 паралелки, което прави 0,3%.

Снимка: btvnovinite.bg

При положителна проба за коронавирус на съученик или учител на нашето дете, не е задължително да му правим тест, но след преценка на районната епидемиолог може да се направи тест при близък контакт, казва общопрактикуващият лекар д-р Георги Миндов.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-честият въпрос, който родителите задават, е дали ако се направи PCR тест на детето им и резултатът му е отрицателен, карантината ще отпадне. Няма изричен регламент в този случай да се отмени наложената карантина, заяви адвокатът по медицинско право Мария Шаркова, но отбеляза, че по свое усмотрение директорът на съответната РЗИ може да отмени своето предписание за изолация в зависимост от преценката на епидемиологичната ситуация. Не може да се отмени обаче карантина, ако първият тест е бил положителен, а повторният отрицателен, допълни юристът.

Снимка: btvnovinite.bg

Шаркова заяви, че няма нарушаване на човешки права при налагането на карантина, тъй като този случай е предвиден в закона, а при ограничителни мерки винаги се преценява дали са законосъобразни и дали са целесъобразни, тоест дали е балансирана, да не е прекомерна и да се основава на научни доказателства.

И двамата родители имат право на болничен лист, ако са социално осигурени, в случай че имат дете с COVID-19  на болничен лист, каза д-р Георги Миндов.

Дори родителят да е в отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст или въобще отпуск "майчинство" след първата година, той пак може да ползва болничен, защото това са два различни осигурителни риска, обясни адвокат Шаркова.

Болничният лист може да се издаде от педиатъра на детето, но трябва да се разграничат случаите когато става въпрос за дете, което е здраво, но контактно на заразен и като самото то е носител на заразата, обясни юристът.

Лекарят не може да откаже болничен, ако е законосъобразен, но в наредбата съществува неяснота, смята д-р Миндов, който отбелязва, че не е дефинирано какво се разбира под „детски заведения“ и според него се отнася само за детски градини и ясли.

Медикът призова колегите си да издават спокойно болнични листове, но отбеляза, че има вероятност той да не бъде изплатен от някоя териториална дирекция на НОИ.

Снимка: btvnovinite.bg

Терминът „детски заведения“ не е дефиниран ясно нито в Наредбата за медицинската експертиза нито в Кодекса за социалното осигуряване и това е въпрос на тълкуване, допълва адвокат Шаркова, която казва, че трябва да бъде включена законова дефиниция на термина в закона.

Снимка: btvnovinite.bg

Многодетни родители на деца от 107-о ОУ "Хан Крум" в София, където са карантинирани 109 ученици, споделят, че не взимат болничен, защото не са сигурни колко дни могат да си позволят, в случай че се стигне до повторно налагане на изолация заради случай на коронавирус в учебното заведение на някое от децата им. Те определиха изискванията за доход при отпускането на помощи за родители на карантиниран ученик като дискриминационни.

Родителите могат да ползват до 90 дни на година болничен за едно и също основание според социалния кодекс, а ако те бъдат надвишени, може да се ползва неплатен отпуск, като с измененията в Закона за здравето до 60 дни неплатен отпуск се считат за трудов стаж, заяви зам.-министърът на труда и социалната политика Адриана Стоименова в „Тази сутрин“.

Снимка: btvnovinite.bg

Досега са подадени 41 молби за помощ от родители на карантинирани деца, като от тях вече са одобрени и се изплащат 40, каза Стоименова.

Що се отнася до доходния критерий, „тук става въпрос за целева помощ, следва се принципът на солидарността“, каза зам.-министърът на труда и социалната политика, но отбеляза, че в случай, когато доходите на член от семейство надхвърлят 610 лева, може да се кандидатства за помощта от 375 лева при кризисна ситуация.

Проверките за спазването на карантината са в правомощията на РЗИ и те могат да дадат информация дали такива се извършват.

Относно законовата дефиниция „детски заведения“ колегите юристи работят до дни да бъде дадено тълкование, каза Стоименова, според която няма риск родителските болнични да не бъдат изплатени.

В случай че отново бъдат затворени училищата ще бъдат създадени гъвкави мерки, чрез които родителите да бъдат подкрепени, заяви зам.-министърът на труда и социалната политика.

Зрителските въпроси към експертите в "Чети етикета" вижте в галерията по-долу, а отговорите им може да учете във видеото.