Директорите на училищата няма да бъдат глобявани, ако учениците не носят маска. Това стана ясно след спешна среща в Министерството на образованието.

След двучасова среща в Министерството на образованието - институциите стигнаха до консенсус. Директорите на училищата няма да се глобяват, ако ученик не спазва противоепичемичните мерки.

„Санкцията е лична отговорност на всеки един, който трябва да я носи. Когато не желае, то тогава означава, че семейството има такъв анонс към децата“, каза Диян Стаматов.

Ще се разчита на напомнянето на учителите децата да носят предпазни средства.

Преди 5 дни в ефира на bTV от РЗИ бяха категорични, че директорите ще търпят санкции до 1000 лева при първо и до 2000 лева при второ нарушение. Днес обаче беше взето друго решение.

„Няма никаква промяна в мнението. Неразбирателствата са изчистени на 100 процента“, казаха от РЗИ.

По-рано днес родители отново излязоха на протест срещу носенето на маски по коридорите на училището.

„Учениците реално идват заедно на училище, после всяко си влиза в неговата си класна стая, по коридорите отново трябва да бъдат с маска, но след училище те отново са заедно в една и съща компания, ходят си на гости“, заяви Михаела Божанкова.

"Детето е записано на занималня, два класа са в тази занималня и първите два дни ги държаха по 4 часа с маски“.

- Как конкретно на вашето дете би навредило носенето на маска според вас? 
- На нейн съученик му прилоша. На моето дете се получава един специфичен обрив около устата, замайване.

В 51-во училище решение на училищното настоятелство е такива родители да не пускат децата си в училище.

Директорите ще имат право да наказват ученици със забележка, а в най-тежките и системни случаи с отстраняване от училище.