Десетки класове в страната под карантина заради коронавируса. Заразени или карантинирани преподаватели продължават да работят, но онлайн. Класове под карантина се обучават дистанционно.

Маските за ученици в училище остават задължителни, но здравните власти отстъпиха и отмениха глобите за директорите на училища. 

В 107-о основно училище "Хан Крум" в столицата бяха установени нови два случая на заразени с коронавирус учители. Образователното министерство не предоставя на медиите централизирани данни.

Наша справка на този етап сочи, че в столицата са засегнати 2 училища. В 5 училища от Благоевград, Кресна и Разлог ученици вече са минали на онлайн обучение.

По две училища са засегнати в Бургас, Сливен, Пловдив и Ямбол заради заразени учители и ученици.

Има случаи в Плевен, Пазарджик, Ловеч и Силистра, а Варна е рекордьор със шест училища в града.

На среща в образователното министерство днес столичната РЗИ обяви, че 10% от софийските учителите ще бъдат тествани безплатно.

След като в понеделник сградата на училището беше затворена заради дезинфекция и масово PCR-тестване на учителите, днес учебният ден започна нормално, но вече с петима учители по-малко – всички те са с COVID-19. Сред тях и учителката по музика Павлина Чочова.

„Излезе положителен тест на мой колега, с който бяхме работили заедно, и тъй като аз преподавам на 11 класа, реших сама да си направя тест“, заяви Павлина Чочова.

И сега, докато се лекува от коронавирус, госпожа Чочова продължава да преподава онлайн, защото учителството е мисия, казва тя. Особено сега.

„Не смятам да се дам лесно, така че продължаваме и в онлайн среда. Шапка свалям на колегията. Искам да пожелая – колеги, бъдете здрави! Ще минем успешно през това изпитание“, допълни Павлина Чочова.

Заради инфектираните учители, 109 ученици от 4 паралелки са под карантина, а онлайн-обучението им ще продължи до 2 октомври.

Онлайн са включително и часовете по физическо.

Първи случай на заразен ученик има и във Втора АЕГ "Томас Джеферсън" в София. Паралелката, в която учи заразеният ученик, 10 ж клас, е карантинирана за 14 дни и обучението се провежда в електронна среда от разстояние.

Всички ученици са уведомени и  допълнително са инструктирани за спазване на задължителните и препоръчителни мерки в училище. Всички помещения са продължително проветрени, направено е влажно почистване  и пълна дезинфекция на повърхностите в гимназията. Учебният процес продължава присъствено за всички останали паралелки при засилена дезинфекция.

Голяма част от родителите обаче са против карантинирането на здравите им деца. Определят това като "социален експеримент при абсолютно хаотични и неясни правила".

„Сега сме 2 седмици, но ако се появи пак и пак случай, това значи ли, че пет пъти по 2 седмици здрави деца ще ги затваряме вкъщи“, коментира майката Елеонора Колева.

„На въпроса – какво следва оттук нататък и кой гледа детето? Отговорът на служителка от РЗИ беше – заведете ги при баба и дядо. Аз питам – кой пазим? Към кого са насочени мерките“, коментира майката Десислава Цокова.

„Аз само съм изпълнител на тези разпоредби и мерки. Всеки е в правото си да протестира. Получили сме разпоредби от РЗИ, с което ни задължават да карантинираме паралелките“, заяви директорът Данко Калапиш.

А родителите събират подписка и ще входират отворено писмо до институциите с искане за отпадане на карантината.

Идентична е картината на заразата и в детските градини в страната. Само за последните няколко дни са регистрирани десетки случаи на заразени в детски заведения в Монтана, Русе, Смолян и Бургас.

С още два месеца удължиха срока на извънредната епидемична обстановка у нас. Тя ще е до 30 ноември. Кабинетът взе това решение в онлайн заседание.

109 са новозаразените с коронавирус в страната за последното денонощие. Това прави около 3 процента и половина положителни проби от направените тестове.

Активните случаи в момента са 4608. 21 души са преборили болестта, починали са двама.