Заради инфектирани учителки повече от половината ученици от Гимназията по строителство и архитектура в Благоевград минават на онлайн обучение. Заразен учител има и в Трето основно училище, а в математическата гимназия и средното училище в Кресна са заразени ученици.

Вирусът стъпи в 9 училища в Благоевградско, в 4 от тях цели паралелки са под карантина, а 300 деца се връщат към дистанционното обучение.

Цяла паралелка третокласници от Трето основно училище минава на онлайн обучение заради зарадена преподавателка.

„Аз лично разговарях с нея, тя е със симптоми, липса на обоняние, кашлица и така нататък. Това, което предстои, е класът да бъде карантиниран и да премине на електронно обучение, Това очакваме от РЗИ да получим заповед за което“, каза зам.-директорът Васил Чолаков.

В Математическата гимназия има заразен ученик, затова паралелката му е разпусната, а заради инфектирани преподаватели повече от половината деца в училището ще бъдат обучавани от домовете си.

„Едната колежка преподава Английски език, другата колежка преподава История и цивилизация. 8 паралелки минават на обучение в електронна среда, това са 9, 10 и 11 клас. Всички директори в страната сме предвидили тази ситуация, очаквахме го, не е нещо, което е неочаквано, просто не го очаквахме толкова бързо да се случи“, заяви директорът на ПГСАГ Марияна Митова.

Три випуска излизат под карантина.

- Според мен е по- добре да съм под карантина, защото ще съм си у нас и ще си ходя на работа, щото аз и работя и уча, каза ученикът Венци Александров.

- А като си под карантина, как ще ходиш на работа?

- Ами то работата ми е там, в смисъл над нас е точно тоя сервиз, дето е на нашите и си работя там и ще си излизам и ще си ходя.
 
Излизането от дома обаче не е разрешено, напомнят от Здравната инспекция. Учениците са под карантина, но това не важи за родителите им, които са свободни да ходят на работа.

Всички засегнати училища вече са дезинфекцирани. Днес началникът на регионалния инспекторат по образованието се срещна с училищни директори, както и с директора на РЗИ, за да обсъдят каква да бъде по-ефективната им комуникация за в бъдеще.

И в Ямбол променят начина на обучение заради инфекцията. Три учителки от две училища са с положителни проби.

Две от тях са в Основно училище "Петко Р.Славейков". Класовете им са карантинирани - общо 43-ма първокласници. Третият случай е от основно училище "Йордан Йовков".

По информация на здравната инспекция, учителят там не е имал контакт с децата в закрито помещение и затова те няма да бъдат изолирани у дома.

109 са новозаразените при малко над 3 000 PCR-теста. Активните случаи са 4608. Най-много са заразените в София - 30, следвана от Благоевград с 25 и Бургас с 9. 21 души са преборили инфекцията, двама са починали.

По-рано днес правителството реши да удължи извънредната епидемична обстановка до ноември включително.