Пътища, дворове и земеделски земи в община Сливен бяха наводнени от падналите над 22 л/кв.м валежи. Нивото на Тунджа е повишено с 30-40 см, но реката не е излязла от коритото си. В отделни населени места в област Бургас има наводнени къщи и дворове. Община Белоградчик се намира пред обявяване на бедствено положение заради усложнената зимна обстановка, предаде „Фокус”.

Валежите в Сливенско наводниха участъци в района на пътя село Ковачите-Сливенски минерални бани и в самото село. Пътят село Николаево-Сливен в най-ниската си част също е под вода.

Наводнени имоти от дъжда и високите подпочвени води има в село Желю Войвода, Кермен и село Мечкарево. Сигнал за преливане и залети около 1-2 декара земеделски земи извън населено място има в района на село Гавраилово.

В Бургаско наводнени имоти има в общините Карнобат, Средец, Поморие. По-спокойна обстановката в Несебър, Созопол, Царево и Малко Търново. От обедните часове е започнало контролирано изпускане и леко преливане през преливниците на язовирите „Камчия”, ‘Ясна поляна”, „Ново Паничарево”. По главния път Айтос-Карнобат има наводнени пътни участъци, но те не са затворени.

Проливните дъждове причиниха проблеми и в Хасковско. Река Мартинка е излязла от коритото си и е заляла пътя до село Брод. Затворена за движение е пътната връзка между Димитровград и Симеоновград. Река Меричлерска също заплашва да излезе от коритото си. Според сформирания в Димитровград кризисен щаб обаче засега опасност за населението в района няма.

Зимната обстановка в община Белоградчик е тежка от няколко дни. „Обледявания са причината за късането на кабели и спирането на електропровода на места в общината. Паднали дървета затрудняват движението по пътищата. Много тежка зимна картина. В момента тече обсъждане за пускане на заповед за обявяване на бедствено положение в община Белоградчик”, заяви кметът Борис Николов, цитиран от „Фокус”.

По-късно общината обяви и бедствено положение.

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите