Обилни валежи се очакват в седем области на страната в сряда. Предупредителният жълт код е за Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас.

Прогнозата е за значителни валежи с количества на места около и над 30 л/кв.м, в Родопите - с количества на места около и над 30 л/кв.м. Заради предупреждението бе активирано оперативното звено към Министерство на околната среда и водите.

Снимка: btvnovinite.bg


Времето ще се задържи облачно и на много места ще вали дъжд. По-интензивни и на повече места ще са валежите в централните и източни райони на Южна България. В северозападните райони дъждът ще се примесва със сняг, до обяд на места там ще се образуват и поледици. Ще духа слаб до умерен, в Източна България временно и силен изток-североизточен вятър.

Минималните температури ще са от минус 2° в северозападните, до 8-9° в крайните югозападни и югоизточни райони. Без съществен дневен ход на температурите и максималните ще са с 2-3° по-високи.

Снимка: btvnovinite.bg


Атмосферното налягане ще се повишава и ще стане по-високо от средното за месеца.

Над планините ще бъде облачно. Ще има валежи главно от дъжд, в Родопите и Странджа със значителни количества. На височина над 2000 м валежът ще е от сняг. Ще духа умерен и временно силен югоизточен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра - около 5°, на 2000 метра към 0°-1°.

Над Черноморието ще бъде облачно, ветровито и ще вали дъжд. По-значителни количества на валежа ще има по южното крайбрежие. Вятърът ще е умерен и силен от изток. Максималните температури ще са от 8° до 10°. Вълнението на морето ще е 4-5 бала. Температурата на морската вода е около 8°.

Подробности за времето на dalivali.bg!