Засилва се натискът България да премахне ветото за начало на преговори между Евросъюза и Северна Македония. Това стана ясно на конференция за Западните Балкани в София.

Вписването на българите в Конституцията на Северна Македония трябва да стане преди Скопие да започне преговори с Европейския съюз, заяви отново министърът на външните работи Теодора Генчовска на конференцията за Западните Балкани.

Много депутати от Европарламента и външните министри на страните от Западните Балкани, които бяха днес на конференцията, настояха София да преосмисли подхода си.

Пред bTV бившият дипломат номер едно на Евросъюза Федерика Могерини настоя София да вдигне ветото незабавно.

В София министърът на външните работи на Северна Македония заяви, че Скопие все по-малко вярва в Европейския съюз. Пред bTV Буяр Османи потвърди, че включването на българите в конституцията ще се случи. 

„Не би трябвало да има никакви ограничения относно кои етнически групи биват разпознавани в конституцията. По това искане няма никаква дилема“, каза Османи.

„За нас е условие, което трябва да бъде изпълнено, преди да започнат преговорите“, отбеляза българският външен министър Теодора Генчовска. 

„Вдигнете ветото веднага“, беше посланието на Федерика Могерини, бившият върховен представител на Евросъюза по въпросите на външните работи.

„И Северна Македония, и Албания изпълниха това, което се искаше от тях, за да започнат преговорите. Някои държави, които искат да се присъединят, биха казали: „Чакайте малко, вие накарахте Северна Македония и Албания да направят определени стъпки, за да започнат преговори, изпълниха ги, а  преговорите не започнаха. Защо и ние да го правим?“. В наш интерес е да започнем преговори с Албания и Северна Македония незабавно“, каза Могерини.

Докладчикът за Северна Македония в Европейския парламент Илхан Кючук, който е и организатор на форума в София, предлага така наречения прагматичен подход.

„Най-реалистичното е, ако България даде зелена светлина и между периода на първата междуправителствена конференция и отварянето на първата глава, да се потърси вариант за вписването на българите като конституиращ елемент“, смята Кючук.

Въпреки натискът за отпадане на ветото, преди дни премиерът Петков заяви, че това може да стане едва след вписването на българите в основния закон на Северна Македония.

Снимка: btvnovinite.bg
Ще впише ли Северна Македония българите в Конституцията си? И защо властите в Скопие нарекоха „провокация“ откриването на културен център в Битоля? Очаквайте интервюто на Златимир Йочев с външния министър на Северна Македония Буяр Османи - утре сутрин в „Тази сутрин“.