Темата за войната в Украйна беше обсъдена на среща на високо равнище и у нас. За нея в София пристигна еврокомисарят по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархей.

Фокусът на конференцията е засилване на регионалното сътрудничество и интеграцията на Западните Балкани в ЕС, но събитията в Украйна заеха първите минути на дискусиите.

По думите на външния ни министър Теодора Генчовска „в момента на Украйна е отнето правото като независима държава да решава бъдещето си“.

Бившият външен министър и председател на Атлантическия клуб Соломон Паси смята, че „Европа трябва да си зададе въпросите кога е сгрешила и какво е сгрешила, така че да се допусне това, което се случва в момента в Украйна“.

По темата за Северна Македония България отново препотвърди позицията си, представено от министъра на външните работи Теодора Генчовска, че вписването на българите в конституцията на югозападната ни съседка е предварително условие за започване на разговори със Скопие.

Чуха се обаче и противоположни мнения, че ветото трябва да бъде вдигнато и преговорите да започнат, и едва след това да се изпълнят условията на България.

„Подходът 4 плюс 1 гарантира правата на българите и хърватите и черногорците да бъдат записани в конституцията на Северна Македония. Как може да се случи е въпрос на дълъг разговор. Според мен най-реалистичното е, ако се отмени ветото и България даде зелена светлина за първа междуправителствена среща и отварянето на първата глава да се намери начин за вписване на българите в конституцията като конституиращ елемент“, заяви евродепутатът Илхан Кючук, докладчик за преговорите със Северна Македония е ЕП.

В София за участие във форума са министрите на външните работи на Албания, Босна и Херцеговина, заместник-министър на външните работи на Турция, както и бившият дипломат №1 на Европейския съюз Федерика Могерини.