От Фонд "Земеделие" проверяват къщите за гости на роднини на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ в Борино.

Инспекторите откриха нарушения, но няма да наложат санкции.

По европроект за над 260 хиляди лева са построени три къщи за гости в Чала. Проверяващите ги откриват заключени. Според тях - собственик е Невредин Кючюк, шурей на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ. Инспекторите не откриват Кючюк по телефона.

Не откриваме къщите за гости да се рекламират в туристически сайт, нещо повече тук няма информационна табела, от която да става ясно, че можем да отседнем в тях. Оказва се в къщите няма и ток.

Къща за гости има сестрата на Кючюк - Затие Караахмед, балдъзата на Карадайъ и жена на кмета на Борино. Тук проверката показва по-малко нощувки от заложените по бизнес план. Кметът отказа коментар.

Изненадващо - в друга къща за гости в Борино, получила 280 хиляди лева субсидия, ни посреща Затие Караахмед. Туристи няма.

Въпреки констатираните нарушения и трите къщи няма да връщат субсидия, тъй като 5-те задължителни години, в които те трябва да бъдат използвани по предназначение, са изтекли.

„Държавен фонд "Земеделие" може да направи само анализ за неизпълнение на бизнес плана и да предостави информация на Главна дирекция „Национална полиция”, която също извършва проверка”, обясни Калоян Костадинов, зам.-директор на ДФ "Земеделие".

От фонда признават, че откакто са построени, къщите се проверяват за първи път.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!