Проверките на къщите за гости продължават и днес, като тази събота се посещават обекти  в Борино. Инспекциите са след репортаж на bTV за къщите, направени с европейски средства от роднини на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ. 

Досега са проверени два проекта за къщи за гости в село Чала. Три къщи са получили субсидия от 260 000 лева, проверяващите обаче не са могли да влязат в тях, защото са били заключени и не са се свързали със собственика. Дали тези сгради се ползват по предназначение засега още не е установено.

Собственик на имота е Невредин Кючюк, който е шурей на председателя на ДПС. Той има и друга къща за гости в района на Борино, а тази в Чала се оказа, че няма да бъде санкционирана и няма да се върне част от субсидията.

Снимка: btvnovinite.bg

„В момента те са извън мониторинг и Държавен Фонд "Земеделие" може да направи само анализ за неизпълнение на бизнес плана и да предостави информация на главна дирекция Национална полиция, която също извършва проверка”, обяснява Калоян Костадинов, зам.-изпълнителен директор на ДФ „Земеделие". 

Той разкрива, че в момента не може да санкционира собственика на къща за гости, който е в нарушение, тъй като „няма правно основание за това”. 

Снимка: btvnovinite.bg

Инспекторите провериха и къщата на  балдъзата на Кардайъ, за която bTV вече е разказвало на зрителите. Тя е и съпруга на кмета на Борино.

Проверката установи, че там има по-малък брой нопщувки, отколкото е заложено по бизнес плана на обекта. Но отново и тази къща няма да бъде санкционирана, защото проверката е се извършва в извънмониторингов период.