Пореден кмет с къщи за гости инспектира Фонд " Земеделие". Кметът на община Минерални бани Мюмюн Искендер получил максималното финансиране от по 200 хил. евро, за да построи малки хотели на двете си деца.

Преди 5 години кметът строи с европейски пари два хотела за децата си – Олимпия за сина, и Роксана – на дъщерята. Хотелите се помещават в една сграда. Стойността им е общо над 1,5 млн. лв, половината от които идват от Брюксел, а другата половина от кмета, който отглеждал тютюн също с евросредства.

Обектите работят от 3 години и днес за първи път бяха проверени на място. По закон няма нарушение кмет или негови роднини да ползват европари. Затова проверката на фонда не откри нарушения.

По думите на кмета няма нищо лошо в това децата му да имат бизнес и да имат препитание. Директорът на Областна дирекция Държавен фонд „Земеделие” – Хасково Динко Господинов коментира, че хотелът се използва по предназначение.

Подобен казус има и с къща за гости в Еленския балкан. Провереният обект в с. Яковци е на първия братовчед на кмета на Горна Оряховица - Добромир Добрев. Обектът действа като туристически от 2015 година.

Зам.-изпълнителният директор ресор ПРСР Калоян Костадинов посочи, че след получаване на плащането в 5-годишния мониторингов период не е проверявано дали къщата функционира по предназначение. По думите му не се проверява и дали бизнес планът се изпълнява качествено.

В момента къщата се проверява и от главна дирекция „Национална полиция” и от Главната прокуратура. По непотвърдена информация е обявена за продан за около 500-600 хил. лв.