„Аз като кмет не съм кандидатствал, а като собственик на фирма. Законите са такива, че ми позволяват да имам собственост и съдружие във фирми. Не ми позволяват да ги управлявам. Това не е нещо незаконно и не е нищо неморално, аз имам право на това”, заявява кметът на Луковит Иван Грънчаров пред камерата на bTV. Той допълва, че „имам 50 процента участие, заедно с моя брат. Това е семеен бизнес”.

Снимка: btvnovinite.bg

Миналата седмица в bTV Репортерите „Къщи без гости” ви показахме, че и кметът на Луковит има къща за гости по европроект. Той кандидатства и е одобрен за субсидия, след като вече управлява града.

Повод за новата ни среща с градоначалника са новите проверки на всички къщи за гости, финансирани по ПРСР 2007-2013 г., за които 5-годишният мониторингов период не е изтекъл. Това се случва по заповед на министъра на земеделието, горите и храните Десислава Танева.

В село Дъбен вече започнаха проверки. Инспекция на един обект продължава между 6 и 8 часа. Къщата на Грънчаров е с 6 спални, басейн, фитнес, барбекю, сауна, парна баня и солна стая. Евросубсидията е от 210 хиляди лева.  

От всички платени 746 проекта, ще бъдат проверени 288 туристически обекта. Общата изплатена субсидия за тях от Европейския фонд за развитие на селските райони е близо 82 млн. лв.

Проверките целят да се установи на място дали обектите, които са в период на наблюдение, работят по предназначение и развиват туристически дейности. На място ще бъде направена ревизия на всички документи,  доказващи реалното функциониране на съответния обект, като място за настаняване на гости.  

„Не е налице конфликт на интереси на кмета с наши служители, които одобряват проектите. Съгласно наредбите за одобрение на тези проекти, този тип свързаност не е налице. Друг е въпросът дали не е налице нарушение съгласно законът за местното самоуправление, според който кметът не трябва да извършва търговска дейност”, каза Калоян Костадинов от Фонд „Земеделие” по повод градоначалника на Луковит.

Наредбите позволяват на хората от властта да кандидатстват и да получават финансиране.

„Друг е въпросът до морала, защото... когато такива лица кандидатстват, или фирми, свързани с такива лица, винаги протекционизма излиза на преден план, че за тези хора се правят изключения”, смята бившият земеделски министър Мехмед Дикме.

До момента не са установени нередности, включително и в село Дъбен. Проверките трябва да приключат до 30 юни. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!