Напрежението в Омуртаг заради катастрофа със загинал младеж продължава. Десетки се събраха на среднощен протест първо пред полицията, а после блокираха пътя София-Варна за един час.

Снимка: btvnovinite.bg

През деня имаше нов протест. Хората недоволстват, че се прикриват фактите и виновните за инцидента.

Напрежението изглеждаше туширано, но само за кратко. След като се простиха със загиналото момче, хората отново се събраха при общината в Омуртаг.

Снимка: btvnovinite.bg

За 30 минути, по време на протеста, бе счупено стъкло на сградата на общината и бе направен опит за запалване на огън в центъра на града. Не се стигна до по-сериозни инциденти, но протестиращите продължиха да изразяват своите искания с гръмки скандирания като „Искаме ред” и „Оставка”.

Снимка: btvnovinite.bg

Протестиращ призова към разкриване на името на дежурния полицай, написал акта за катастрофата. Според него е била скрита другата катастрофирала кола, а пътят е бил асфалтиран веднага и той пита какво е наложило това.

Снимка: btvnovinite.bg

„Поех ангажимент всичко следствените действия да приключат както трябва, да нямат опасения.", заяви областният управител на Търговище Митко Стайков. Въпреки обещанията му, протестът днес се повтори, но по светло.

Снимка: btvnovinite.bg

„Обвиняват нашите деца, които карали, за някой си друг. В съвета бил някакъв кандидат ли, какъв бил...", заяви дядото на загиналото момче Ангел Атанасов.

Зад волана на другата кола е бил 32- годишният Халил Басриев - председател на ДПС в Омуртаг. Лично приятели на пострадалите спрели да му окажат първа помощ. Твърдят, че бил пиян и миришел на алкохол. Басриев отрича.

„Взеха ми алкохолна проба още на момента. След това ми взеха и кръвна проба. Нищо не съм употребил, никакъв алкохол. Първа, втора да съм карал. Видях ги как залитат от завоя, бързо, другата кола отсреща, усетих, че ще ме блъснат. Дръпнах настрани, спрях, ама те ме оцелиха... доколкото разбрах километражът им останал на 100", разказва политикът от ДПС.

Шофьорът на другата кола още е в шок и не иска да говори.

Днес от прокуратурата опровергаха официалната информация, че младежът е неправоспособен водач. Имал немско свидетелство за управление от 6 месеца.

„Първоначалната информация от полицията е била, че не е правоспособен, защото той не разполага с българско свидетелство за правоуправление и при проверка в масивите на МВР е излязло, че не е правоспособен.", обяснява Васил Ангелов, говорител на Окръжна прокуратура – Търговище.

Спътникът му отдясно е загинал на място. Състоянието на момчето от задната седалка е критично.

„Все още за момента с опасност за живота. Черепно-мозъчна травма, гръдна травма", разказва д-р Адлер Каров, началник на ОАРИЛ.

Разследващите отказаха да дадат информация за взетите алкохолни проби.