Катастрофа със загинал младеж предизвика напрежение в Омуртаг. Десетки се събраха на среднощен протест първо пред полицията, а после блокираха пътя София – Варна ден след инцидента.

След преговори, продължили до 3 ч. през нощта, областният управител Митко Стайков обеща по-обстойна проверка на случая.

Протестиращите твърдят, че инцидентът е причинена от пиян водач, а властите прикриват фактите за инцидента.

Катастрофата, както вече ви съобщихме в bTV Новините, е станала около полунощ на 15 август. Мястото е малко след Омуртаг по пътя за Котел. Ударили са се две коли – в едната са пътували тримата младежи, а в другата председателят на ДПС в Омуртаг – 32-годишният Халил Басриев. 

При инцидента е загинал един 17-годишен младеж, шофьорът на колата – на 18  г., е в болница в тежко състояние. Трети младеж също е в болница с фрактура на крака.

След спонтанния протест късно снощи разследването набра скорост и днес на разпит са извикани около 20 свидетели.

И днес пред къщата на загиналия младеж има струпване на хора, които негодуват срещу едностранното по думите им представяне на катастрофата.

Снощната им реакция е била като зов за справедливост, тъй като изнесените официално факти около инцидента се разминавали с истината.

Приятели на пострадалите твърдят, че са спрели да окажат първа помощ на Халил Басриев.

„Вдигнах го, той ме хвана за ръката. Вдигна се за мене и му помогнах. Той миришеше на алкохол. Казах му: „Чакай ще извикам полиция”. Той вика: „Не, не, без никаква полиция”, казва Марчело Альошев от Омуртаг.

Басриев отрича. „Взеха ми алкохолна проба още на момента. След това ми взеха и кръвна проба. Нищо не съм употребил, никакъв алкохол... Първа, втора да съм карал. Видях ги как залитат от завоя, бързо, другата кола отсреща, усетих, че ще ме блъснат. Дръпнах настрани, спрях, ама те ме оцелиха... доколкото разбрах километражът им останал на 100”, твърди председателят на ДПС в Омуртаг.

Шофьорът на другата кола още е в шок и не иска да говори. Той е правоспособен водач с шофьорска книжка, издадена му в Германия. 

Другото пострадало момче все още е в тежко състояние и има опасност за живота му.