Нова глоба от 279 хил. лв. е наложена на изпълнителя на ремонта на ул. „Граф Игнатиев“.

Причината е надигания на настилката в зоната на релсовия път, съобщи кметът на Столична община Йорданка Фандъкова в профила си във „Фейсбук”.

Снимка: btvnovinite.bg

Дефектът е констатиран през уикенда от служители на общината. Според тях причината са по-високите температури през последните дни.

„На този обект работиха и продължават да работят десетки инженери, проектанти и строители – затова не приемам оправданията на всяка от страните в момента. Релсовият път беше завършен в края на миналата година и това е първото лято, в което е в експлоатация. Не мога да допусна, че никой от проектантите и инженерите, не се е сетил, че в София е горещо през лятото и е нужна фуга, която да поеме температурните разширения”, пише Фандъкова в социалната мрежа.

Снимка: btvnovinite.bg

От фирмата изпълнител „Джи Пи Груп” обявиха, че настилката е била приета от Столична община без забележки.

Снимка: btvnovinite.bg

Те допълват, че не са съгласни с финансовата санкция и ще я обжалват в съда.

Столичният кмет допълва, че е поискала проектантите да дадат решение на дефекта, което изпълнителят да направи за своя сметка в рамките гаранцията на обекта.

„Дадени са десетки милиони от нашите пари и това да е крайният резултат след една година пилене на неври на хората и какви ли не други проблеми. Това  е абсолютно недопустимо”, коментира Васил Бонев от „Спаси София.

Фандъкова заявява още, че над половин милион лева е общият размер на санкциите, които са наложени до момента за ремонта на ул. „Граф Игнатиев“  в Зона 2.

„За ремонта в Зона 4 – отказах приемане на обекта с Акт 15 и върнахме фирмата да коригира дефекти по първия етап – градините „Кристал“ и „Св. Кл. Охридски“ – затова време те нямат право да работят по други участъци, а срокът на договора им продължава да тече“, пише още Фандъкова.

Снимка: btvnovinite.bg

Днес стана ясно, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството, който е контролен орган, е санкционирала Столичната община заради установени нередности в обществената поръчка.

Така 787 722 лв. от извършените разходи няма да бъдат покрити с европейски пари. Общината обжалва в съда санкциите за ремонтите в центъра.