Вчера се разбра, че със заповед на министър-председателя в оставка е прекратена работата на Националния оперативен щаб. Това, заедно с ниската ефективност на ваксинационната кампания изглежда като активно мероприятие за дестабилизиране на контрола над пандемията, лишавайки от действено управление и контрол. Това заяви в декларация от парламентарната трибуна д-р Александър Симидчиев от „Демократична България“.

„Лекарят в мен не може да разбере или оправдае как в момент, в който сме в активна пандемична ситуация с над 2300 новозаразени дневно на седмична база и почти 120 загинали дневно, болници с почти 10 000 болни от COVID-19, от които 8% са в интензивни отделения и непредвидима траектория на новозаразените се абдикира от управлението на кризата“, категоричен беше Симидчиев.

По думите му закриването на НОЩ е „поредно решение в стил „след мен – и потоп“: „В случая става дума за заиграване с най-големите страхове на хората – тези за живота и здравето“.

 

 

Симидчиев отбеляза, че НОЩ е бил създаден без активиране на Националния пандемичен план и не е ясно дали са водени стенограми от заседанията му и няма публично известни планове и критерии. Заради това пулмологът призова щабът да бъде възстановен, за да осигури приемственост при управлението на кризата.

 

Борисов да обясни

„Очевидно Бойко Борисов провежда наказателна акция спрямо българските граждани и българските пациенти“, заяви и Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“.

Според нея премиерът в оставка „се опитва да избяга от отговорност и да освободи от отговорност НОЩ“.

„Българските граждани искат да знаят защо България стана шампион по смъртност, защо хиляди българи загубиха живота си“, заяви тя и поиска изслушване на Борисов.

БСП и ДПС също излязоха с декларации срещу изненадващото решение на премиера в оставка, като го определиха като лишено от мотиви.

ГЕРБ отговарят

Даниела Дариткова от ГЕРБ взе думата... за да направи забележка на депутатите, че не стоят с маски в пленарната зала.

 

 

"Темата за управлението на пандемията е много удобна, но трябва да си припомним, че в Закона за здравето е написано, че отговорността за политиката по здравеопазването е на здравния министър и на МС, всички останали органи имат спомагателно значение", заяви тя.

Малко, след като даде брифинг пред медиите, за да защити своя премиер, здравният министър в оставка Костадин Ангелов взе думата и в пленарната зала.

Снимка: Ладислав Цветков

Той не пропусна да се скара на парламентарните групи извън ГЕРБ, в които имало хора, които по време на предизборната кампания горели маски и отричали пандемията. Освен това, по думите му, НОЩ не предлага мерки, а предложенията идват от главния държавен здравен инспектор.

„Къде бяхте всички вие по време на втората вълна, когато нямахме въздух в болниците? (…) Разединението не прави силата, дами и господа народни представители!“, заяви първият ваксиниран срещу COVID-19 българин.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!