Националният оперативен щаб (НОЩ) е разформирован, считано от днес, съобщиха от правителствената пресслужба.

НОЩ съветваше правителството за борбата с COVID-19 и информираше за развитието на пандемията. Негов председател беше началникът на Военномедицинската академия ген. Венцислав Мутафчийски.

Редовният му брифинг днес за ситуацията към момента в страната беше отменен заради първото заседание на 45-ото Народно събрание.

„Щабът беше създаден със заповед на министър-председателя Бойко Борисов в началото на пандемията през февруари 2020 година.

Националният оперативен щаб имаше за цел да организира и координира  действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19“, напомниха от правителствената пресслужба.

Не се съобщават мотивите за разпускането на щаба.

Правителството на Бойко Борисов депозира оставка днес пред новия парламент, но продължава да управлява до избора на нов кабинет.

По-късно от Министерството на здравеопазването уточниха, че министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще продължат да информират обществото за разпространението на COVID-19  у нас, за противоепидемичните мерки и за всичко, свързано с ваксинационния процес.

Брифинг ще има в понеделник.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!