България все повече се откъсва от цивилизационния си избор, направен през последните години, от демократичния път на развитие и от проевропейската си ориентация. Парадоксалното е, че именно тези, които най-активно атакуват доверието в общите европейски ценности, са първи в партийните листи за евродепутати и заплашват да разрушат нашия общ европейски дом отвътре. Това пишат български интелектуалци в отворено писмо в навечерието на 24 май и на европейските избори.

В позицията, подкрепена от над 500 утвърдени имена от академичната сфера, изкуството, неправителствения сектор, медиите, бизнеса и т.н., се подчертава, че поляризацията в обществото става все по-голяма, размиват се границите между религия и светска държава, а огромен финансов ресурс се излива в подкрепа на ултраконсервативни и популистки движения, атакуват се научни достижения, както и постигнатото в сферата на защитата на правата на човека.

Снимка: btvnovinite.bg

Пълния текст на писмото можете да видите ТУК

Според авторите на писмото това е глобален процес, за който водещи световни интелектуалци вече са предупреждавали, че е най-голямата заплаха пред Европа от 30-те години на XX век насам.

„Бъдете активни, информирайте се и дайте гласа си за партии и кандидати, които ясно заявяват проевропейска, продемократична и пролиберална ориентация! Нашата европейска идентичност допълва и обогатява, а не се противопоставя на националната ни идентичност. Българската култура винаги е процъфтявала в периоди на отваряне и активен обмен с европейските и световните традиции. А Европейският съюз е най-сигурният гарант, че нашият език и нашата култура ще бъдат съхранени и ще оставят трайна следа в европейското и световното културно наследство”, призовават интелектуалците.

Сред тях са адв. Александър Кашъмов, проф. д-р Боян Знеполски, Веселина Седларска, Георги Господинов, доц. Даниел Смилов, Ерол Ибрахимов, Жанина Драгостинова, Зелма Алмалех, проф. Ивайло Дичев, адв. Йорданка Бекирска, Капка Тодорова, Лиляна Маравиля, Марта Вачкова, Надежда Цекулова, Огнян Исаев, Палми Ранчев, д-р Ралица Ковачева, Стефан Дечев, Теодор Ушев, Христо Комарницки, доц. д-р Цветозар Томов, Чавдар Николов, Яна Лозева и мн. др.