Над 1/3 от ТЕЛК комисиите бавят решенията. Това става ясно от данни, които министерството на здравеопазването предостави на bTV.

От 75 комисии - 48 се произнасят в тримесечния срок по закон. Причина за забавянето е недостигът на лекари, но и на повечето заявления след промяната във формулата, по която се изчислява степента на намалена работоспособност. Така през 2023 г. издадените решения са над 260 000 - с 21% повече, отколкото през 2022 г.

Миналия май Гена Стоянов, който е със сърдечно заболяване, подава документи за преосвидетелстване, но още чака решение.

"От ТЕЛК-а казаха – когато дойде кардиолог, тогава", каза тя.

От здравното министерство отчитат - само в Русе за решение чакат над 3500 души, като забавяне има при 477. Сред причините - от 15 лекари в комисиите там, едва трима са на пълен работен ден.

Според промени в закона от януари 2023 г. хората със забавени не по тяхна вина решения, би трябвало да продължат да получават пенсиите. Но част от потърпевшите нямат пари с месеци, а след това им изплащат сумата накуп. Този подход е неработещ, казват от администрацията на обмудсмана.

"Трябва да се запомни, че не всички права на хората могат да се върнат със задна дата. Говорим за хора с лични асистенти. Те няма как да бъдат обезщетени със задна дата", каза експертът в админситрацията на обмудсмана Иван Дечев.

Експертът казва, че заради такива проблеми и в други градове е нужна реформа. Промени бяха предложени миналия април, но не бяха осъществени. Преди дни Министерският съвет съобщи за нови, с които сроковете за произнасянето на комисиите ще се съкратят.

"Все още не е ясно какво има в тези изменения, което е проблем. Не е важно коя ще бъде политическата сила кой ще управлява. Реформата трябва да бъде приключена, защото говорим за тежки случаи", добави Дечев.

Сред предложенията са двойно увеличение на ТЕЛК комисиите. Но лекари от системата не виждат как това ще се осъществи. В този ТЕЛК в София средното забавяне е 6 месеца. В някои случаи самите пациенти не спазват сроковете, но и обемът от работа е голям, казва председателят д-р Рускова.

"Няма хора. Няма желаещи. Те не могат да запълнят щатовете в съществуващите ТЕЛК-ове. При нас също не достигат. Това не е атрактивна работа. В София 70% от работещите са пенсионери", каза д-р Рускова.

Работи се и по друга промяна, с която социалните права на хората с уреждания да се гарантират и след обжалване на решението на ТЕЛК.