Над 2200 служители от Националния осигурителен институт (НОИ) в цялата страна излязоха на стачка за по-високи заплати.

Точно в 10 часа служители от осигурителния институт напуснаха работните си места с конкретни искания – 30% увеличение на заплатите, което да влезе в сила със задна дата, т.е. от 1 януари.

От института коментираха, че са в диалог с протестиращите и синдикатите, но  такова увеличение не може да се постигне без приемането на нов бюджет за 2023 г.

От над 30 години Фани Танева работи в системата. „В момента, в който започнах работа, бях с една прилична заплата. Тогава оглеждах малки деца и успявах да си покривам нуждите. Но сега без мъжът ми да работи в чужбина няма да мога да се справя с нищо“, категорична е Фани Танева.

И двата големи синдиката, организатори на протеста, настояват пари за заплати да бъдат предвидени в бюджета на НОИ за тази година.

„Не може миналата година да имаме инфлация от около 25%, и в НОИ да бъдат реализирани увеличения масово от 5%“, заяви Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“.

Протестът временно забави обслужването на граждани. „Тук съм дошла да си подавам документите за пенсия. Аз съм от Етрополе. Подкрепям служителите, трябва всички да работят за адекватна заплата“, коментира Генка Христова.

Подобна беше ситуацията в цялата страна. „Тука работата е много, няма човек, който да стои за 1200-1300 лв. – толкова е средната работна заплата. За март месец средната работна заплата за страната е 1410.70 лв.“, коментира темата и Мариета Андонова, служител в НОИ-Пловдив.

От института заявиха, че към момента 30-процентно увеличение не е възможно. „Миналата година заплатите бяха завишени с 10%. Колегите сигурно имат своите основания, но казвам, че това е процес, който минава през сложна бюджетна процедура“, категоричен е управителят на НОИ Ивайло Иванов.

Протестиращите изразиха готовност да спрат работа с безсрочна стачка, ако исканията им не бъдат изпълнени.