Протест на работещите в БНР за увеличение на работните заплати. Служителите опънаха плакати и платна, с които изразяват исканията си към депутатите. Те настояват за приемането на допълнителни 7 милиона лева в проектобюджета за 2023 г.

Според тях това увеличение ще обезщети заплатите им с 25%, с което според синдикатите ще бъде покрита инфлацията от 2021 г. до момента.

Протестният митинг започна в 10:00 часа под надслов „По-достойно заплащане на работещите в Българското национално радио“. В София недоволните блокираха движението на столично кръстовище. 

Протест със същите искания имаше и в Стара Загора.

Журналистите настояват и за по-голямо финансиране на обществената медия. И подчертават, че след като за периода 2009 - 2011 година бюджетът им е намален с 25 процента, вече над 10 години финансирането не се възстановява. Над 17 процента е и съкращаването на щата.

"Ние буквално изнемогваме. Минимум 25 процента трябва да дойде едно увеличение на бюджета, за да можем поне да си стъпим на краката. Ако до 1 юли няма актуализация на нашия бюджет, ще направим ефективна стачка", коментира Димитър Димитров - синдикален лидер на работещите в радиото.