Инфлацията у нас се забавя, тя се забавя и в еврозоната. Ние следваме тенденцията със закъснение. За бюджета по-ниска инфлация означава по-малко приходи. Това завързва бюджетния възел и го прави по-труден за управление. Това обясни в студиото на „Тази сутрин“ икономистът Георги Ангелов.

Инфлацията за април е 0,3%.

„Големият проблем в момента е разтварянето на ножицата между приходи и разходи. Виждаме, че разходите растат два пъти по-бързо, в сравнение с приходите. Това поставя много въпросителни пред бюджета“, допълни икономистът Владимир Сиркаров.

Той допълни, че очаква да види какви действия ще предприемат политиците.

Какво показват данните за инфлацията през април?

Пореден месец със спад на ръста на инфлацията. Това показват данните на Националната статистика. Индексът на потребителските цени показва, че за април тя е 0,3 на сто. А годишната - спрямо април миналата година е 11,6%.

В сравнение с март най-много са поскъпнали облеклото и обувките, ресторантите и хотелите, жилищното обзавеждане. Поскъпване има и при стоките и услугите за домакинствата, алкохолните напитки и тютюневите изделия, здравеопазването.

Цените на развлеченията, културата и съобщенията са паднали. Също и тези на жилищата, водата, електроенергията и газа. А само за година свинското е поскъпнало с петдесет процента.