Недостиг на донори и на обучени специалисти, недостатъчна информираност на обществото и липса на анализ и контрол на резултатите от трансплантациите у нас. Това са част изводите в проекта на Национална програма, която се създава, за да подобри ситуацията.

Документът, публикуван за обществено обсъждане, предвижда улесняване на идентифицирането на донорите на органи, както и обучение на медицински специалисти от интензивните отделения и тези за спешна помощ.

В средните училища ще се учи за трансплантацията и донорството.

Междувременно стана ясно, че последната донорската ситуация – тази в Бургас, е завършила с трансплантирането само на един орган. Останалите не са били подходящи за чакащите. Това обясниха пред bTV от изпълнителната агенция "Медицински надзор".

На 7 август 51-годишна жена губи битката за живот, но спасява нуждаещ се от трансплантация на бял дроб. Органът е предоставен по линия на "Евротрансплант" и спасява пациент в Германия.

"От цялата история най-накрая трансплантиран беше белият дроб, дойде екип от Германия чрез „Евротрансплант”. Всяка клиника, в която се извършват трансплантации, сама си преценя дали ще приеме органа или не", заяви д-р Милена Минева, координатор по донорство за УМБАЛ-Бургас.

Сърцето, бъбреците и черния дроб не стигат до нуждаещи се от трансплантация.

"Налице са медицински противопоказания за част от органите, а за друга част не е налице подходящ реципиент", обясни Мирослав Мутафчийски, зам. изпълнителен директор на ИА "Медицински надзор".

През тази година донорските ситуации у нас са 10 – при тях 20 органа са трансплантирани на нуждаещи се, 5 са предоставени за чужди пациенти по линията на "Евротрансплант".