При донорската ситуация в Бургас преди ден сме дарили още един бял дроб по линия на Евротрансплант в Хановер. В същото време клиниката във Виена, с която България сключи споразумение за белодробни трансплантации, потвърди пред bTV, че спира приема на всички чужденци.

Всяка крачка за 54-годишният Георги Георгиев от Хасково го остава без дъх.

Георги е един от чакащите за белодробна трансплантация. Вече е викан във Виена при донорска ситуация преди 4 години, когато в сила е предишното споразумение.

Новината, че австрийската клиника отново спира да ни трансплантира, мъжът приема с горчивина.
"Те просто  си играят с нашия живот, без да ги интересува дали сме болни, колко сме болни, какво  можем да правим, как живеем", споделя Георги.  

bTV се свърза с Клиниката във Виена.

Снимка: btvnovinite.bg

"Във връзка с капацитета пациенти от други държави в момента не може да се лекуват във Виенската многопрофилна болница", заявиха от там.

Снимка: btvnovinite.bg

Здравното министерство разпространи писмо, изпратено от клиниката.

"Преди няколко дни, нашият последен български пациент, включен в списъка с чакащи, премина през трансплантация. За съжаление ние не можем да приемаме бъдещи пациенти за трансплантация, въз основа на ограничение на нашия собствен капацитет", се казва в писмото.

"Когато се поднови договорът в началото на тази година имаше някаква надежда. Но общо взето, това министерство освен  да говорят, нищо друго не се върши", смята Георги.  

Агенция "Медицински надзор" увери, че вече се водят преговори с други клиники.

Сред големите европейски центрове за белодробни трансплантации попадат клиники в Хановер, Есен, Льовен, Амстердам и Марсилия.

"В момента, в който вече нямаш договор с никой, ти се обръщаш към Евротрансплант, те да разпитат всичките клиники, някоя клиника да хареса идеята да лекува българи и да се влезе в следващ договор", обяснява Стефан Тамбурев. 

Вече на 54, Георги вече търси  живот в друга държава. Според него единственият изход  за чакащите вече е емиграцията.

Заедно с Георги в списъка на чакащите са още 17 души.