Темата накратко:

  • Едва 3 месеца след последния парламентарен вот, България отново избира Народно събрание;
  • За първи път вотът в по-голямата част от секциите ще бъде с машини;
  • На някои места възникнаха проблеми с устройствата;
  • Рекорден е броят на местата в чужбина, където нашите сънародници ще могат да дадат своя глас;
  • Пред някои секции зад граница се извиха опашки;
  • Битката за първото място между ГЕРБ и "Има такъв народ" е изключително оспорвана, има интрига и за това кой ще остане извън новия парламент и кой ще влезе в НС;
  • През последните дни стотици бяха арестувани при акции срещу търговията с гласове, като служебното правителство беше обвинено в злоупотреба с власт от бившите управляващи;

Проследете специалното студио на bTV (най-горе ще намерите най-новата информация):

20:12 Кой печели предсрочния вот - вижте тук:

20:00 Сравнително ниската избирателна активност се дължи на летния сезон и машинното гласуване. Това заяви в специалното предизборно студио на bTV бившият служебен премиер проф. Огнян Герджиков.

Според бившия евродепутат Петър Курумбашев активността е знак, че хората започват да се уморяват от избори.

19:50 Ниска избирателна активност в Турция. В една от секциите в Бурса са пуснати около 300 бюлетини. За сравнение на изборите на 4 април по това време те са били около 700.

19:45 Генерално ново разместване няма, това, което се очаква, е партиите на протеста да направят втори опит за съставяне на правителство. За тях основният проблем е дали ще имат стабилно парламентарно мнозинство. Това каза в специалното студио на bTV Валерия Велева, гл. редактор на „Епицентър бг“.

19:30 „Контролираният вот изчезна от някои секции“, каза Даниел Смилов в специалното студио на bTV „Новият парламент: Избираме отново“.

По думите му е възможно и хората да не са били наясно с гласуването с машини.

Според Татяна Буроджиева факторите за ниската избирателна активност са нежеланието на българите да отидат и да повторят вота си. „Надявам се политиците добре да чуят какво им казват гражданите тази вечер“, каза тя.

„Има три мотива за тази ниска активност – първият е отвращение от предишния парламент, вторият е липса на каквато и да е кампания, която да е смислена, и третията – недостатъчно аргументирана кампания“, смята Антоанета Христова.

19:15 От началото на предизборната кампания до 19 ч. днес в МВР са получени общо 1060 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите.

Спрямо данните към същия час на 04 април 2021 г. се отчита увеличение от 65,1% на регистрираните сигнали.

19:10 Избирателната активност в цялата страна към 16 ч. е 27,2%, сочат данните на Централната избирателна комисия.

Най-висока тя е в Смолян – 33,1%, а най-ниска в Кърджали с 20,6%.

Общо 53 са отказалите машини в страната.

До момента са подадени 70 жалби, като повече от 30 са за агитация във „Фейсбук“ и обявяване на резултати от социологически проучвания.

18:55 Лидерите на държавата и на партиите имаха различен поглед към ситуацията в страната и изборния процес:

18:40 Не цензът, а технологията ограничава купения вот, смята доц. Алексей Пампоров, социолог и антрополог от Института по философия и социология към БАН.

18:45 При невъзможност за съставяне на кабинет от новите депутати, президентът може да остави служебното правителство да управлява – в същия състав. Това заяви в специалното предизборно студио експертът по конституционно право проф. Пламен Киров.

Той обясни, че за целта държавният глава трябва да издаде нов указ. Защото настоящият служебен кабинет трябва да подаде оставка, когато 46-ото Народното събрание започне работа.

18:30 Тези прословути милиарди, 50-60 милиарда, които имат много източници, трябва приоритетно да бъдат безвъзмездни средства към бизнеса и към предприятията, за да могат те да повдигнат тяхната конкурентоспособност (…) малките фирми и семейните фирми да оцелеят и да дадат на хората работа и добри заплати. Това заяви в специалното студио на bTV президентът на КНСБ Пламен Димитров.

18:20 Въпреки рекордния брой секции открити във Великобритания - 135, като че ли ще е оправдаят прогнозите, че това няма да се отрази на изборната активност на българите на Острова. Само 5000 души са гласували до средата на изборния ден:

17:55 27% е изборната активност в страната към 16:00 ч., съобщават от ЦИК. Най-активни са избирателите в Област Смолян, където са гласували 33%, а най-малко хора са се възползвали от правото си на глас в Кърджали – 20,6%.

17:50 С машина или хартиена бюлетина: Как предпочитат да гласуват българите? На днешните избори за първи път гласуваме масово с машини, като изключения в закона се допуска само за населените места под 300 души, които ще дадат своя глас чрез хартиена бюлетина.  

 17:45 Изборният ден в Германия започна навреме и без проблеми с устройствата, въпреки че машини бяха доставени вчера на сгрешен адрес. В страната има разкрити 115 секции. 

17:40 „Българите в чужбина масово избират да ползват машините“, каза Калин Анастасов, зам.-председател на Работната група „Избори“ в МВнР.

До обяд около 40 хил. наши сънародници са гласували зад граница, от които повече от 22 хил. са с машина спрямо 17 хил. с бюлетини.

Анастасов каза, че избирателната активност зад граница този път е по-ниска.

17:35 Не ни интересува персоналният състав, на който и да е кабинет, въпросът е той да е полезен за бизнеса. Това каза в специалното студио на bTV председателят на БСК Радосвет Радев.

17:30 Промяната не се случва за ден и нашето отношение към процесите в страната не трябва да е концентрирано в един конкретен акт – като някакъв своеобразен абитуриентски бал. В същото време е факт, че у нас се чувства еуфория, чийто най-скорошен аналог е от преди повече от 30 години. Това коментираха в специалното студио на bTV журналистите Мира Баджева и Драгомир Симеонов.

17:15 Сметката за вота: Защо изборите тази година струват рекордно много?

17:05 Профилът на негласуващия българин е различен – от хора, които не откриват своя кандидат в листите до такива, които са гневни на политическата система. Това обясни в специалното предизборно студио на bTV психологът Пламен Димитров.

Психологът призова гласоподавателите да упражнят правото си на вот, така че в Народното събрание да влязат мислещи държавници. 

16:58 Днешният вот е „поправителен“ след изборите от 4 април, но важен въпрос е дали наистина партиите на промяната са успели да наберат достатъчна подкрепа в изминалите месеци и от това зависи по какъв начин ще се сформира ново мнозинство и правителство. Това коментираха в специалното студио на bTV журналистите Петьо Цеков и Валери Найденов. 

16:30 Сънародниците ни в Италия и Великобритания гласуват на фона на емоциите от финала на емоциите от Евро 2020. Великобритания е държавата с най-много избирателни секции зад граница - 135.

16:30 Избирателната активност към 16:30 ч. е 27%, по данни на екзитпола на агенция "Маркет Линкс".

16:20 Правото си на глас упражни и Симеон Сакскобургготски. Той гласува с машина в столичното 150-то СОУ „Цар Симеон I” в ж.к. „Дружба”. Бившият премиер заяви в социалните мрежи, че е гласувал: „За доброто на България!“.

16:15 Висока избирателна активност в Никити. Към 16 ч. са гласували над 900 български граждани. Огромен е и интересът към другите секции в Северна Гърция.

16:10 Ниска избирателна активност по Южното Черноморие. Причината - летовниците няма как да бъдат регистрирани по настоящ адрес на мястото, където почиват.

16:05 Големи опашки, но и големи надежди за промяна – така най-кратко могат да се обобщят публикациите на българи зад граница в социалните мрежи по време на днешния изборен ден. Сънародниците ни с голямо желание се включват в предсрочния парламентарен вот.

15:55 Изборите са процедура на демокрацията. На тези българите гласуваме предимно с машини. А ето какви са другите възможности за гласуване по света:

15:52 Започва изборния ден за сънародниците ни зад океана. В САЩ са открити 58 избирателни секции с 21 машини, повечето от тях са в Чикаго, има в Ню Йорк, Вашингтон и Атланта. В Канада секциите са 16:

15:50 На извънредните парламентарни избори, освен в България, нашите сънародници ще гласуват в още 68 държави по целия свят.

15:45 Изборният ден в Япония вече е приключил. Освен в Токио изборна секция е имало и в Осака.

15:40 Схеми за търговия с вот в плевенското село Буковлък. Преди дни, само за 24 часа, от един и същи IP адрес в селото са били подадени 180 заявления за гласуване в германския град Делменхорст. Според разследващи схемата е нова – откриват се фиктивни секции, но с истински избиратели. 

15:38 В 52 секции в страната машинният вот е заменен с хартиен, съобщават от ЦИК. Причините са отказа са различни. Подадени са 70 жалби за нарушения, които скоро ще са налични на сайта на Комисията.

15:35 За първи път в най-новата ни история се случва в рамките на една и съща година да избираме парламент за втори път. Какви са разликите между април и юли?

15:31 Kакво се случи до момента - припомнете си в нашия материал тук:

15:30 Добре дошли във втората част на нашия онлайн репортаж. Ще проследим заедно специалното студио на bTV в изборния ден - обещаваме, че ще е изключително интересно!