Изборите са процедура на демокрацията. На тези българите гласуваме предимно с машини. А ето какви са другите възможности за гласуване по света.

В Европа най-разпространеният метод за гласуване са хартиените бюлетини. Редица страни използват и машинното гласуване. Пример за това е Белгия. Преди време Германия, Нидерландия, Финландия и Норвегия се отказаха от машините заради опасения за сигурността.

Най-либерални са изборите в Естония, където хората гласуват онлайн.

В Съединените щати подаването на хартиените бюлетини става или в деня на изборите, или предварително по пощата. За първи път американците гласуват с машина, но изключително примитивно през 1892 г.

Гласуването не е приоритет само на демокрациите. Макар и в диктатура, в Северна Корея също избират, но в бюлетината има по едно име за всяка позиция и хората могат да гласуват само с "да" или "не". Обикновено резултатите са впечатляващи - между 99 и 100% за предложените кандидати.

В западноафриканската страна Гамбия допреди три години нямаше нито бюлетини, нито машини. Там вотът ставаше с камъчета, които се пускат в кутии за различните кандидати.

В Иран гласуването е само на хартия, а отбелязването на кандидата става с химикалка и мастило на показалеца.

Право на глас имат и американските астронавти на борда на Международната космическа станция. Това става чрез криптиран имейл, а за адрес те посочват "Ниска околоземна орбита".