Темата накратко:

  • Едва 3 месеца след последния парламентарен вот, България отново избира Народно събрание;
  • За първи път вотът в по-голямата част от секциите ще бъде с машини;
  • На някои места възникнаха проблеми с устройствата;
  • Рекорден е броят на местата в чужбина, където нашите сънародници ще могат да дадат своя глас;
  • Пред някои секции зад граница се извиха опашки;
  • Битката за първото място между ГЕРБ и "Има такъв народ" е изключително оспорвана, има интрига и за това кой ще остане извън новия парламент и кой ще влезе в НС;
  • През последните дни стотици бяха арестувани при акции срещу търговията с гласове, като служебното правителство беше обвинено в злоупотреба с власт от бившите управляващи;

Проследете с нас деня на вота (най-горе ще намерите най-новата информация):

12:30 Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“ упражни правото си на гласа. Според нея ще има мнозинство на промяната в следващия парламент и очаква, че ще има правителство.

12:25 В столицата малко над 400 души ще гласуват от домовете си. 14 подвижни секции обикалят адресите. Гласуването с подвижни урни протича спокойно. На един от адресите нямаше човек, който да отвори на мобилната комисия.

12:17 Гласувах за единствената демократична партия, Европа доживя да види избори по венецуелски, по мадурски. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като гласува в Банкя.

12:15 Акциите в страната през седмицата не спряха изборната търговия. Разследване на bTV показва каква е цената на гласа в Карнобат. Около 50 лв. се търгува един глас в региона. В ромската махала опитите за търговия не са спирали.

12:00 Избирателната активност към 11 ч. средно за страната по данни на ЦИК е 11,85%. До 12 ч. ЦИК е решила да спре машинното гласуване в още 56 секции.

11:10 Очаква се ниска избирателна активност в секциите във Франция.

11:00 Президентът Румен Радев упражни правото си на глас. Той заяви, че гласува за България, в която гражданите живеят достойно и младите хора виждат своето бъдеще.

10:55 Изборният ден в Германия започна навреме и без проблеми с устройствата, въпреки, че машини бяха доставени вчера на сгрешен адрес.

10:52 Плажовете по Южното Черноморие са пълни. Има 1153 подадени заявления за гласуване по настоящ адрес в Созопол, а за цялата Бургаска област 7770 са променили настоящия си адрес, за да могат да упражнят правото си на вот.

10:00 Служебният вътрешен министър Бойко Рашков упражни правото си на глас. Той заяви, че гласува за промяна.

9:53 "Обществото реагира напоследък остро и се струпва енергия, а гласуването е по-скоро емоция, отколкото разум." Това коментира историкът проф. Веселин Методиев.

9:40 Служебният премиер Стефан Янев упражни правото си на глас. Той поздрави българите с днешния изборен ден. Янев изрази надежда да бъде съставен кабинет, защото бъдещето на България зависи от предвидим и стабилен кабинет.

9:30 Избирателната активност у нас е 6,9%. Това сочат данните на агенция "Алфа Рисърч", с която работи bTV в деня на вота. Данните са на национално ниво към 9:30 часа.

9:20 Във Великобритания ще може да се гласува в 135 секции. Те са със 100 повече в сравнение с изборите, които се проведоха на 4 април. 46 секции има в Лондон, в българското посолство – 4. Посланикът на България във Великобритания Марин Райков обясни, че е имало предизвикателства при логистиката с машинното гласуване.

9:00 Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов упражни правото си на глас. Ще работим за кабинет на дълбока трансформация, заяви той и допълни, че очаква изненадващ резултат за "Демократична България".

8:58 В една от секциите в Бурса млада жена по спешност е тръгнала вчера от София и днес е пристигнала час след началото на изборния ден. Проблемът с членове на СИК-ове в Турция обаче се разреши.

8:40 Проблеми с машинното гласуване в Сливенска област. То беше преустановено за около 45 минути.

8:30 Избирателната активност към 8:30 ч. е 1,6%. Това сочат данните на агенция "Маркет линкс", с която работи bTV в деня на вота.

8:20 ЦИК е разрешила на пет секции да преминат към гласуване на хартия още снощи заради технически проблеми с машините.

8:15 Висока избирателна активност в Мелбърн, Австралия.

8:10 В 114-а секция в Стара Загора изборният ден започна час по-късно. Причината бе софтуерен проблем на машината. Тя е била настроена да започне работа чак в 9 ч.

8:00 Един китаец избра България за своя втора родина. Той се казва Цън Цон и е председател на Съвета за икономически и дипломатически отношения с Китай. 

7:50 Изборният ден в Осака, Япония, протича нормално. Българката Боряна Фукумото разказа, че за първи път там има избирателна секция. Още рано сутринта са гласували 15 души.

7:40 Българите Шанхай упражняват правото си на глас на хартиена бюлетина. Вижте какво каза наш сънародник, живеещ в Шанхай?

7:30 Лидерът на БСП Корнелия Нинова упражни правото си на глас в 7:30 ч. Пред журналисти тя заяви, че е гласувала за това промяната да продължи, да бъде сигурна и необратима. Нинова заяви, че е сигурна, че този път БСП няма да бъде на трето място.

7:20 Безпроблемно стартира изборният ден във Велико Търново

7:10 Почетният председател на ДПС Ахмед Доган също упражни правото си на глас малко след отварянето на избирателните секции.

7:07 Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ упражни правото си на глас. При гласуването машинно той поиска инструктаж, защото по думите му това е задължение на СИК и е искал да види дали членовете изпълняват задълженията си.

7:01 Какво да очакваме от днешния ден

7:00 Здравейте и добре дошли на нашия онлайн репортаж! Избираме отново и bTV ще ви покаже всичко най-важно от деня на вота - със събитията и точните коментари!