Темата накратко:

  • След като беше преизбран на поста, президентът Румен Радев ще положи клетва пред Народното събрание;
  • Очаква се той да произнесе програмна реч, която да очертае приоритетите на втория му мандат;
  • През 2017 г. Радев още с първото си изказване влезе в сблъсък с тогавашните управляващи, които днес са в опозиция и ще е интересно поведението и на двете страни 5 години по-късно;
  • bTV ще покаже всичко най-интересно от тържественото заседание на Народното събрание и съпътстващите клетвата събития с живи включвания и експертен коментар.

Проследете с нас клетвата на президента (най-горе ще намерите най-новата информация):

14:30 В речта на Румен Радев видяхме ясно как той си представя управлението на България. Вижте конкретните цитати, които представят президентската платформа:

13:00 Най-добрите снимки от церемонията са тук:

11:00 Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова присъстват на тържествена литургия в катедралния храм "Св. Александър Невски". Тя ще се води от българския патриарх Неофит.

10:45 „Днес навлизаме в нов етап на развитие – идва време за отворената длан и протегнатата ръка. Идва време за диалог“, заяви зам.-председателят на парламента Кристиян Вигенин.

10:40 Програмната реч на президента очерта приоритети във всички области за следващите 5 години:

10:25 В кулоарите на парламента от ГЕРБ заявиха пред журналисти, че са очаквали президентската реч да бъде визионерска и надпартийна и затова са напуснали. Вместо това обаче президентът отново е говорел за модели, чегъртане и мафия.

10:15 ГЕРБ напуснаха залата по време на речта на президента Румен Радев:

10:07 Румен Радев се закле

9:30 „Румен Радев може да помогне на България да се европеизира и да стане член на свободния свят“, смята Асен Агов.

Относно изказването на Румен Радев по време на президентските дебати за Украйна, Агов каза, че е успял да излезе от ситуацията. „Това беше досаден гаф, но той смени курса на България“, допълни той.

„Видя се, че в рамките на мандата Радев се придържаше към балансирано поведение спрямо външната политика“, каза от своя страна Валери Тодоров.

9:10 Успехът на Румен Радев като президент през втория му мандат до голяма степен ще е свързан с успеха на това правителство, смятат политолозите Димитър Аврамов и Първан Симеонов. Ето какво още коментираха те:

9:00 „Свитият юмрук на Румен Радев беше повод за обединение на нацията, която поиска промяна“, смята Станислав Балабанов от „Има такъв народ“. По думите му Радев е имал нелеката задача да организира едни от най-честните и прозрачни избори в историята ни.

8:55 „Румен Радев наруши Конституцията и може би трябва да се закълне в някоя друга книга“, каза Нидал Алгафари. По думите му когато един човек е нарушил най-висшия закон в държавата, трябва да подаде оставка.

8:45 "Емпиричният опит ни е научил, че президентът е склонен да злоупотребява с властта си в президентството. Заради него дори трябва да обмислим дали да не премахнем институцията служебен кабинет от Конституцията", каза Даниел Митов от ГЕРБ.

8:35 Днес клетва полага и вицепрезидентът Илияна Йотова. Припомнете си какъв бе пътят ѝ към втория мандат:

8:25 „Румен Радев не отстъпи от нито едно свое обещание, с което бе избран. Подкрепи недоволството на българите от наложения олигархичен модел на управление на страната", каза в парламента Ирена Анастасова, секретар на ПГ на БСП. 

8:20 „Необяснимо е за мен как Румен Радев се превърна в разединител на нацията“, заяви Десислав Атанасова от ГЕРБ в парламента.

8:15 „Силно се надявам, че президентът ще бъде действително обединителна фигура на нацията и когато има проблеми, които очевидно разделят обществото, ще заема страната на мнозинството, а не на малцинството“, заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

8:12 В Славяново - родното място на Румен Радев, заведенията са затворени заради заболеваемостта от COVID-19 и хората няма да могат да се съберат, за да гледат заедно клетвата му за втория президентски мандат.

8:10 Припомнете си някои от ключовите моменти в първия президентски мандат на Румен Радев.

8:01 Какво очакваме да се случи?

8:00 Добре дошли на нашия онлайн репортаж! Клетва, но и приоритети за 5 години напред очакваме да чуем днес от Румен Радев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!