Президентът трябва да насочва дневния ред към големите въпроси, които са отвън политическите мандати, а Конституцията се нуждае от промени не само в посока по-отговорна и ефективна прокуратура. Това заяви президентът Румен Радев след клетвата си.

„Оставам отворен за диалог и споделям отговорността за тежки и непопулярни, но необходими решения. Ще продължавам обаче да бъда критичен, когато намирам решенията на законодателната и изпълнителната власт за неправилни“, заяви Румен Радев, който подчерта, че е започнал предходния си мандат в ситуация, в която „авторитарен модел на управление достигна своя апогей, докато в обществото нарастваше негодуванието от корупцията, беззаконието и пропагандата, на които той се крепеше“.

По думите му в основния закон трябва ясно да се види водещата роля на човека и гражданина. „След три десетилетия от началото на демократичните промени следва да покажем зрялост в убеждението си, че основната конституционна ценност е човекът“, категоричен беше Радев.

„Нацията ни преживява прехода като травма, сравнима с война. Време е за дългосрочни, финансово осигурени политики за намаляване на смъртността, увеличаване на раждаемостта и ограничаване на емиграцията. Благотворителността не може да замести държавната грижа. Пазарът и пиарът не могат да компенсират липсата на работещи социални механизми“, подчерта Румен Радев.

Икономиката беше дежурен приоритет на всички политици през годините, но, уви, прочитът на макроикономическите показатели засенчва грижата за човека, който е много повече от работник и потребител, отбеляза той. Президентът настоя за стабилна и предсказуема нормативна среда, защита на собствеността и конкуренцията, насърчаване на предприемчивостта и инвестициите.

„Държавата занапред не бива да се управлява през екрана, от масата, по телефона или задкулисно“, подчерта държавният глава, като допълни, че предстоят сериозни предизвикателства, защото не може да се очаква бърза промяна когато „повече от 10 г. допуснахме да крепне корупцията и да се шири произволът“. Като конкретни предизвикателства той посочи „партизираната администрация“, „покварените медии“, „драматичното социално разслоение“.

„Чака ни справянето с каскада от кризи и техните социални и икономически последици“, заяви Румен Радев, като подчерта, че проблемите се „изострят и употребяват от задкулисието“.

Депутатите от ГЕРБ напуснаха залата в началото на речта.

Конкретни политики

Президентът призова и за промяна на здравния модел към качествено и достъпно здравеопазване, в което  здравето на пациента не е стока, а младите лекари и медицински сестри не напускат България.

В обръщението си държавният глава открои необходимостта от ускорена трансформация към нов икономически модел, основан на науката, иновациите, производствата с висока добавена стойност, както и осигуряването на чиста, достъпна и предсказуема енергия.

„Дългосрочна инвестиция, която няма да донесе политически дивидент на нашето поколение държавници и общественици, но е дълг и историческа задача, която не търпи отлагане“ – това според Радев е каузата за просветена и образована нация. Румен Радев посочи, че трябва да се осигурява държавна подкрепа за българската култура, на която разчитаме да изгражда духовни ценности и да сплотява нацията

Президентът, който беше начело на ВВС преди да бъде избран, беше категоричен, че политиките в отбраната не трябва да се изчерпват само с големите проекти за модернизация. „При по-добра подготовка и политическа воля, договорите за индустриално сътрудничество могат да предоставят по-добри възможности както за въоръжените сили, така и за икономиката – и то в областта на високите технологии“, заяви Румен Радев.

По думите му България трябва да води проактивна и балансирана външна политика, като посочи успехите както по линия на западните държави, така и по отношение на Китай, Русия и други държави извън ЕС.

„Външната ни политика трябва да се формулира у нас с консенсус между институциите и да се отстоява последователно навън“, подчерта президентът, като даде пример с отношенията ни със Северна Македония: „Аз съм сред българските политици, които желаят да видят час по-скоро Република Северна Македония в ЕС. Тъкмо затова трябва да помогнем на нашите братя да преодолеят по-бързо идеологемите от тоталитарното минало и да постигнат критериите за членство. Като отговорен член на ЕС, България трябва да интегрира в него партньори, а не проблеми“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!