Отпада съкратеното съдебно следствие за умишлени убийства, но не и за тежка телесна повреда. Това реши парламентът с приемането на второ четене на промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

На първо четене депутатите приеха законопроектите на БСП, Обединените патриоти и „Воля” да отпадне съкратеното съдебно следствие за умишлени убийства и тежки телесни повреди.  На второ четене по предложение на ГЕРБ бяха изключени тежките телесни повреди.

Съкратено съдебно следствие не се допуска при умишлено причиняване на смърт, приеха след дебат окончателно депутатите с 92 гласа „за”, 62 „против” и 11 въздържали се.

Делата, които ще се разследват от новосъздадената Европейска прокуратура, да се гледат от Специализирания съд у нас, реши още парламентът.

Приетите промени предизвикаха остри дебати в пленарната зала.

Това е грешно – защо, защото тежкото чувство за неадекватност на наказанията ще се появи пак утре по повод на престъпление, което ще доведе до тежки телесни повреди и ще предизвика у хората реакции”, отбеляза Крум Зарков от БСП. 

Емил Димитров му отговори, че е Крум Зарков, а не хан Крум, за да въвежда законодателство „око за око, зъб за зъб”.

„Може ли да дадем гаранция с промените в НПК, че няма да имаме присъда под минимума?!  Нека да бъдем откровени – не можем да дадем тази гаранция”, заяви и Красимир Ципов от ГЕРБ.