Сътрудничество в енергетиката, продоволствена солидарност и борба с корупцията - за това се разбраха на обща среща по покана на министър-председателят Кирил Петков премиерите на България, Румъния, Северна Македония и Черна гора. 

Напредък в преговорите със Северна Македония, обяви министър-председателят Кирил Петков на срещата.

Лидерите обявиха съвместни действия в енергетиката. Съществуващите тръбопроводи трябва да заработят в посока юг-север, за да могат балканските страни да получават втечнен газ от Гърция и Турция през България до Румъния като планът е горивото да достигне и до Северна Македония, която вече е подписала договор с Гърция.

"Мечтата ми е да имаме координирани Балкани на всички теми. При икономическо обединение може да се превърнем в най-бързо развиващия се регион", коментира премиерът.

Премиер-министрите се разбраха и да си помагат в продоволствена криза ако една страна има запаси от определени храни, а друга изпитва недостиг.

"Повишението на цените на храните е най-голямото от Втората световна война", заяви македонският премиер Димитър Ковачевски.

Лидерите обявиха, че работят и за транспортна и инфраструктурна свързаност.

"Имаме проблем със свързаността. Ако не осигурим необходимите връзки, нашият регион ще бъде различен от Европа, а ние не го искаме", коментира министър-председателят на Черна гора Здравко Кривокапич.

Четирите балкански държави ще си сътрудничат в борбата с прането на пари.

"Местната корупция в много случаи е инструмент, който се използва от Руската федерация за влияние в региона", заяви Петков.

"Трябват ни по-сериозни действия за защита на инфраструктурата и общността. Русия има зловредно влияние в района. Трябва да противодействаме на фалшивите новини, да засилим търговското сътрудничество", каза премиерът на Румъния Николае Чука.

Премиерът Петков обяви, че е оптимист за отпадането на ветото върху преговорите за европейско членство на Скопие, защото има напредък и в преговорите на историческата комисия.

"При сегашната криза с войната в Украйна Западните Балкани трябва да поемат пътя към присъединяване към ЕС за Северна Македония и Албания. Оптимист съм за целия процес и за всичко което бяхме предначертали с Димитър", каза Петков.

Форматът на координиране между балканските държави ще продължи със срещи на земеделските, енергийните и транспортните министри.

Премиерът потвърди, че с хуманитарен полет от Москва са евакуирани 64-ма наши съграждани. Със същия полет в България се връща и посланик Атанас Кръстин, който беше извикан за консултации у нас с намерението по реципрочен начин Москва да прибере посланик Елеонора Митрофанова.