Mашините за гласуване вече са удостоверени и започва инсталирането на софтуера им. След това те ще са готови за изпращане и в секциите зад граница, като това се очаква да започне от утре. За това на 2 април държавата разполага с над 12 800 устройства.

Машините за вота на 2 април са 12 837
Снимка: bTV

В над 9300 секции в страната ще може да се гласува с машина, а зад граница - в 245 секции. На този вот и у нас, и в чужбина ще има само по една машина в секция.

Машините за вота на 2 април
Снимка: bTV

Устройствата вече са проверени. Днес в защитена среда Министерство на електронното управление заедно с институтите по стандартизация и по метрология провериха сигурността на машините. Така може да се каже, че те вече са готови за вота.

Започва инсталирането на кода за машините
Снимка: bTV

За да може да гласуваме на машина, то устройството трябва да има инсталиран специален код. На 2 април този код ще е различен в сравнение с предишния вот.

„Имаме нова функционалност, понеже вече нямаме разписки, а имаме бюлетини“, казва експертът по киберсигурност Ясен Танев.

Първата стъпка е написването на техническо задание, което програмисти превръщат в код. Този код се превръща в друг, четим само от машина и включващ операционна система, софтуер за гласуване и други компоненти.

Започва инсталирането на кода за машините
Снимка: bTV

Кодът вече е готов и машините са сигурни, обявиха за bTV от Министерство на електронното управление. Този, който пази и отговаря за кода е ЦИК.

„Този код днес беше заключен. Ключът е разделен на три части, като всяка една от партиите се подписа в три различни плика и се запечата“, обясни зам.-министърът на електронното управление Атанас Мазнев.

На предстоящия вот обаче резултатите няма да се вземат от самата машина и тя няма да печата протокол, защото ще се броят само пуснатите в урната бюлетини. А честността на вота вече ще се гарантира и с видеонаблюдението при броенето на бюлетините.

„Никой няма да бъде снимам по време на гласуването. Тези устройства ще бъдат включени в края на изборния ден. Ние препоръчахме на СИК да не се показва бюлетина по бюлетина на устройството“, каза зам.-председателят на ЦИК Росица Матева.

Сайтът, на който ще се излъчва видеонаблюдението в реално време, вече е готов. Така в изборната нощ всеки може да си избере секция и да я наблюдава.