Днес е денят на голямото чистене – нашата страна е част от световната кампания заедно с още 150 държави.

bTV Media Group организира инициативата „Да изчистим България заедно” за осма поредна година.

В Софийско тази година са организирани 26 акции за деня на голямото почистване. На Витоша се чисти под местността „Бялата вода”. Там в акцията се включиха Владо Николов и волейболистите на „Левски”.

Те се заеха със сметище за строителни отпадъци в стръмен участък и вече събраха първите чували с боклуци.В района на Дендрариума пък ще бъдат боядисани пейки.

Часове наред усърдно се чисти и в Южния парк в София, където са и лицата на bTV.

Десетки чистят и в района на Кокаляне.

Снимка: Александра Кръстева

Те събраха множество чували с отпадъци, като попаднаха на тоалетна чиния, куфар, балатум, телефон и части от автомобили.

Снимка: Александра Кръстева

„Тази инициатива е много важна, най-вече защото се обръща към хората. Разбира се, ние можем да изчистим града, можем да изчистим и страната си за един ден или за няколко дни, но по-важно е да пазим. В едно семейство, ако трима чистят, а един цапа, къщата винаги ще е мръсна”, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова, която избра да почисти района около Панчаревското езеро.

В Долна Диканя пък засаждат 12 000 дървета.

Едни от най-мащабните акции в страната са на Черноморието.

Снимка: Ладислав Цветков

В областите Варна и Бургас са организирани над 20 акции – по плажните ивици, защитени зони, планински зони и дори морското дъно.

Във Варна инициативата се включиха и мотористи.

Снимка: Десислава Кръстева

Десетки представители на мотоклубовете тръгнаха в няколко лъча сутринта, за да почистят няколко места за отдих.

Снимка: Десислава Кръстева

Рокерите оставиха кожените якета и вместо ръкавици за моторите, сложиха такива за чистене.

Намериха тротинетка, пластмасови кошове, килимче за гимнастика и диван.

В морските градове почистването е не само на суша, но и под вода – десетки водолази чистят морското дъно в Созопол и Варна.

В почистването на язовир „Белмекен” се включиха и известни спортисти, сред тях беше Георги Иванов – Гонзо.

Доброволците там са над 130.

Десетки чистят и на язовир „Батак”, сред тях бяха и много деца. Беше почистена 20-километрова ивица около изкуствения водоем, като доброволци с каяци и лодки почистиха и острова. Само на язовира бяха събрани около 12 тона отпадъци. Общо в Пазарджишко са над 90.

В Кюстендилско доброволци чистят нерегламентираното сметище край село Слокощица, което се е образувало през последните години близо до черешови насаждения и река. То се трупа с години, периодично се почиства и после планините от боклуци се появяват пак.

Само днес бяха изгребани 30 тона боклуци. Сред тях - и стар изгорен пистолет.

Снимка: Ирина Жерева

Непотребни автомобилни гуми, врата на лека кола и дори дънкова пола са част от „експонатите” на сметището. Тази година участниците в кампанията по почистването намериха и дрехи, каросерии на коли, счупени телевизори и др.

Призивът на доброволците е в акцията днес да се включат и хора от съседните села.  

Снимка: Ирина Жерева

Десетки доброволци чистиха и Младежкия хълм в Пловдив – едно от любимите места за отмора на пловдивчани семействата им.

Снимка: Райна Зайкова

В акцията се включи и участникът в „Мастършеф” Кольо Минчев.

Десетки доброволци почистиха битовите отпадъци по коритото на река Чурековска и незаконни сметища край родопското село Михалково.

Лесопарк „Липник” край Русе е място за отдих осеяно със следи от безотговорно човешко присъствие, където доброволци чистят в компанията на екоминистъра Нено Димов. Те вече събраха десетки чували.

„Добре е, че миналата година те са били много повече, което показва стъпка в правилната посока”, посочи екоминистърът. „Когато успеем да променим мисленето, когато успеем да се убедим, че когато всеки от нас пази, няма да има нужда от такива акции, това е най-бавното, но най-сигурното, за да запазим България чиста”, допълни той.

Снимка: Мариана Трифонова

В Сливен десетки се включиха в почистването на Природен парк „Сините камъни”. Те тръгнаха по традиционните туристически маршрути, които са и най-замърсени – Халката и подножието на Карандила. Много от тях бяха дошли с децата си като нагледен урок по опазване на  природата.

Във Врачанския Балкан се почиства районът на река Лева.

Кампанията "Да изчистим България заедно" стигна и до Смолянските езера. В Търговище се заеха да изчистят целия град.

Много от нашите доброволци използват интерактивната карта на сайта daizchistim.bg, за да маркират нерегламентираните сметища в страната. От ранни зори служители на софтуерната компания, създала приложението на „Да изчистим”, също запретна ръкави в Ловния парк. Те се натъкнаха на пластмаса, сламки, клечки за уши, изхвърлени дрехи и автомобилни гуми.